התערבויות טיפוליות מתקדמות בכאב והפרעות פסיכוסומטיות
תאריך פתיחת קורס: 14.1.24 | קורס מקוון
על התערבויות טיפוליות מתקדמות בכאב והפרעות פסיכוסומטיות
קורס זה מורכב משתי יחידות הוראה שיועברו ע”י מטפלים מומחים ומובילים בתחומם.
- טיפול בכאב כרוני עם ד”ר נצח גורן
- טיפול בכאב והפרעות פסיכוסומטיות עם גב’ פטריסיה מן-בוטבול
יחידה 1: טיפול קוגניטיבי התנהגותי לסובלים מכאב כרוני
כמיליון וחצי איש סובלים מכאב כרוני בישראל. השלכות הכאב עשויות להשפיע על כלל מעגלי החיים. לדוגמא, ברמה הרגשית, כ 33- אחוזים מהסובלים מכאב כרוני, יסבלו גם מדיכאון או חרדות. נתונים אילו ממחישים את הצורך במענה פסיכולוגי ממוקד ויעיל. טיפול קוגניטיבי התנהגותי מספק מענה ישיר לתחום זה.
מהלך הקורס
במהלך הקורס, נסקר את גוף הידע התיאורטי והמחקרי בתחום הכאב הכרוני, תוך התייחסות נרחבת להיבטים נפשיים. באמצעות תיאורי מקרה, נתרגל שימוש בטכניקות קוגניטיביות התנהגותיות הממוקדות בוויסות חוויית הכאב של המטופל, הכוללת בין השאר דפוסי חשיבה ‘מעצימים’ כאב ודפוסי התנהגות המשמרים את חווייתו.
יחידה 2: טיפול קוגניטיבי התנהגותי למתמודדים עם הקשת הפסיכוסומטית
פסיכוסומטיקה היא תחום רפואי ומדעי ששואף להבין את תרומתו של הקשר בין הנפש (פסיכה) והגוף (סומה) בהתפתחותן של מחלות או תופעות גופניות. הידע המצטבר במהירות ובהתמדה על המוח ומערכת העצבים, על המערכת החיסונית ועל המערכת ההורמונלית, והתפקיד של המערכת האוטונומית האחראית על תגובת הדחק ביחסי הגומלין ביניהן, הביא את המדענים והתאורטיקנים למודעות ברורה ביחס למלאכותיות של ההבחנה המסורתית בין גוף לנפש. במשך השנים הלכו והתרבו המחקרים שהצביעו על הקשר ההדוק בין הבריאות הגופנית והמצב הנפשי והצורך בהתבוננות על הגופנפש כיחידה אחת בלתי נפרדת.
במהלך הקורס נלמד כיצד לאבחן הפרעות פסיכוסומטיות על פי המודל הביופסיכוסוציאלי ועל פי ספרות המחקר, תוך דגש על היבטים פסיכו- רפואיים, וכיצד לטפל בחולה הפסיכוסומטי בכלים מעולם הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי, בדגש על גל שלישי.
משך הקורס
5 מפגשים בסך 24 ש”א – ימי א’ בין השעות 20:30-16:00
מועדים: 14.1.24 , 21.1.24 , 28.1.24 , 4.2.24 , 11.2.24
* יתכנו שינויים בתאריכי הקורס
עלות הקורס
2,350 ₪ (עד 2 תשלומים)
עם מה תצאו בסוף הלימודים?
המסיימים והעומדים בדרישות הקורס יקבלו תעודה מטעם מכון פסגות ומערך לימודי החוץ של האוניברסיטה הפתוחה.
על המרצים
ד”ר נצח גורן, הינו בוגר בית הספר למדעי ההתנהגות באוניברסיטת מלבורן, אוסטרליה, שם התמחה בתחום הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי (CBT), תוך התמקדות בשלושה ענפים מרכזיים: הפרעות חרדה ודיכאון, התמודדות עם מחלות וכאב כרוני וגמילה ממריחואנה. ד”ר גורן אחראי כיום על המערך הפסיגולוגי במכון הכאב במרכז הרפואי ע”ש סוראסקי בתל אביב, והקים ומנהל את המכון לטיפול קוגניטיבי-התנהגותי בהפרעות חרדה וכאב כרוני. בנוסף, מנחה קבוצות למניעת שחיקה בקרב צוותים רפואיים.
פטריסיה מן-בוטבול,, פסיכולוגית רפואית מומחית ומדריכה. מנהלת המרפאה לפסיכולוגיה רפואית של מכון דרכים. מנהלת השירות לפסיכולוגיה רפואית בצבא. חברת ועד האגודה הישראלית לפסיכוסומטיקה.