טעויות חשיבה

כולנו סומכים על החשיבה הרציונלית שלנו, אבל אם נבדוק היטב נגלה שלכל אחד יש טעויות או עיוותי חשיבה, שלא פעם גורמים להערכה לא נכונה של המתרחש או מביאים להחלטות שאינן מתאימות לנו. לפניכם רשימה קצרה של טעויות חשיבה נפוצים אם אתם רוצים לקחת את הבעיה צעד אחד קדימה, בואו לטיפול עם מיטב מומחי ה-CBT, שיסייעו לכם לזהות, לאבחן ולשנות את טעויות החשיבה שפוגעים באיכות חייכם ומונעים מכם להשיג את המטרות והיעדים שחשובים לכם.

עיוותי חשיבה

רוצה שניצור איתך קשר?

    פעמים רבות אנו מכריזים על פרויקט חדש: “ממחר אני בדיאטה”, “אני מתחיל לרוץ מרתון” או “מעכשיו אהיה חיובי בחשיבתי”. כל אלו הן הצהרות יפות, אך חשוב לדעת שהן נשענות על בעיה שכיחה אצל כל אחד: טעויות חשיבה שמעוותים את התפיסה של המציאות ומובילים אותנו, לא פעם, להחלטות שאינן מתאימות או שלא נוכל לבצע כפי שרצינו.

    במכון פסגות אנו מתמחים באיתור וזיהוי עיוותי חשיבה – באמצעות פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית, המתמחה בזיהוי ואבחון טעויות החשיבה, הבאתם למודע ושינוי הדרגתי שלהם. בצורה זו ניתן להתמודד עם המחשבות שליליות, חרדות, פחדים ודפוסי התנהגות שאנו מעוניינים להשיל מאורך חיינו. לפניכם כמה טעויות חשיבה שכיחים, שיסיעו לכם לזהות בעצמכם או בסביבה המוכרת ויעזרו לכם להבחין בין מחשבה רגילה לחשיבה מעוותת, הנשענת על בסיס רחב יותר.

    הכל או כלום

    סטודנטים רבים אינם ניגשים לבחינה כי הם חוששים לא לקבל ציון גבוה. יש אנשים שנמנעים מפעילות גופנית כי עדיין אין להם מאמן ואנשים שידחו את שיפוץ הבית עד כדי הזנחה, כדי “לעשות את זה כמו שצריך”. עיוות חשיבה זה, שגורס כי עדיף לעשות דברים עד הסוף או לא לעשות בכלל עלול לגרום להזנחה, להוות מטרדים שפוגעים באיכות חיינו ולפעמים גם לאפשרות לותר, במקום לנסות ולהסתפק במה שאפשר.

    הכללה

    אם התחלתם בדיאטה ואז חטאתם בקוביית שוקולד ומרוב תסכול חשבתם שהרסתם את הדיאטה לגמרי ולעולם לא תצליחו לרדת במשקל אז כבר עדיף לוותר ולטרוף את כל החבילה, אם הפסקתם לעשן ולקחתם רק שכטה ואז מרוב תסכול חשבתם שלעולם לא תוכלו להפסיק לעשן ועכשיו זה יטריד אתכם ימים אז עדיף כבר לקנות קופסה ולרדת מהנושא. כל אלו עם טעויות חשיבה המכלילים מעשה אחד והופכים אותו לתמה מרכזית שמונעת מאתנו להתמודד עם המכשולים, הנפילות והאתגרים שבדרך.

    מסננת חיובית

    לפעמים אנו עסוקים בחיובי יותר מאשר בהשלכות השליליות של העניין וגם כאן הקיצוניות אינה דווקא לטובתנו. כך לדוגמה: “כמה שהאוכל יהיה טעים” אומרת לעצמה המבשלת ושוכחת לטעום או משכנעת את עצמה הסועדת ו”שוכחת” לשים גבולות שעלולים לגרום לנפיחות או רגשות אשם על אכילת יתר מאוחר יותר.

    הקטנה בערך החיובי

    כמה פעמים רציתם לעשות משהו אבל חשבתם שזה “יהיה כמו טיפה בים” או “למצוא מחט בערמה של שחת”. משפטים מסוג אלו הם מדכאי מוטיבציה ומונעים מאתנו לעשות דברים מורכבים, להתמודד עם משימות גדולות שמתחילות בצעד אחד ולעיתים אפילו מונעים מאתנו לעשות דברים פשוטים שעושים לנו טוב או יכולים לעזור למישהו אחר, בקטנה.

    קריאת מחשבות

    הרבה פעמים אנו חושבים שלאנשים אחרים אין את הבעיות שאנו מתמודדים איתם. כך לדוגמה, אם אתם מתפתים בקלות לסוכר יש לכם תחושה שלאנשים אחרים אין את הצורך הזה ולהפך: הרבה אנשים חושבים שאנשים שאינם מתפתים יש להם חיים משעממים ובכך הם משלבים סוג של תירוץ מדוע הם בעצמם מתפתים שוב ושוב.

    האשמה עצמית של אחרים

    לפעמים אנו מאשימים את עצמנו שהתפתינו ואז עולים רגשות של כעס, תסכול ואשמה אך לעיתים אני מאשים אחרים. החל מ”היית חייב לשים את העוגה על השיש” או “יש לי גנים דפוקים ולכן אני סובלת ממשקל יתר”.

    חוסר מידתיות (העצמה או הקטנה)

    בטח שמעתם את מהשפט “יהיה כל כך טוב לאכול עכשיו גלידה” או “יהיה מעולה לעשות עכשיו פעילות גופנית” ולהפך: “למה לבזבז זמן על השטויות האלה” ו”המבחן הזה הוא הסיוט הכי גדול שלי”. כל המשפטים הללו מעצימים או מקטינים אירועים שיש או אין לנו מוטיבציה לבצע. ההגזמה בפרופורציות מקשה על הביצוע והופכת גם אירוע פשוט למשימה גדולה.

    חשיבה רגשית

    האם אמרתם לעצמכם שתטפלו בדבר זה או אחר כשתהיו במצב רוח יותר טוב. כמה פעמים שמעתם את המשפט “זה לא מרגיש לי נכון עכשיו”? כל אלו הם טעויות חשיבה שעוברים דרך פילטר רגשי ומטרתם לדחות פעולה באמתלה רגשית. לפעמים שווה לברר האם התחושות הפנימיות מונעות מפחד, דחיינות או איום כלשהו שמונע מאתנו לבצע את הפעולה.

    אבל מוכרחים

    כל המשפטים של אמור \ אסור \ צריך \ חייב מכילים בתוכם ציווי שיש בו גם לא מעט רגשות אשמה. אם נתרגם את זה למחשבות נקבל משפטים כמו: “היה לי יום קשה וזה מגיע לי”, “זה היה אמור להיות יותר קל ואסור לי למעוד בשנית” או “אסור לי לאכול כאלה דברים אני חייבת להתאפס על עצמי”. בפועל, הציוויים הללו יותר מלחיצים מאשר שמים לנו גבולות, שנוכל לעמוד בהם.

    שימוש בתוויות

    החשיבה בתוויות מאפיינת את הזן האנושי אך לעיתים היא גם פועלת כחלק ממנגנון של הרס עצמי. במקום לומר “עשיתי טעות” נשלח לעצמנו פידבק שלילי כמו “אני דפוק”, “אני אפס” ובכך לא רק נפגע בעצמנו אלא נשלול אפשרות לתיקון של הטעות.

    ניבוי

    לפעמים אנו משלים את עצמנו שאם נעשה משהו נרגיש מעולה וכל הבעיות שלנו יפתרו: “רק ביס מהעוגה וארגיש יותר טוב”, “עוד שעת שינה ואהיה מרוכז כל היום” או “רק אגמור את הפרק ואז אסתער על כל המשימות שדחיתי”. כל אלו תמיד מבטיחים לנו תמריץ קטן, מהיר וזמין ומקשרים אותו עם אושר עילאי, בעוד שבפועל הם באים על חשבון התמודדות עם דברים שיכולים לשחרר אותנו מהרבה לחץ ולגרום לתחושה של סיפוק בטווח הארוך.

    אם זיהיתם ברשימה כמה מטעויות חשיבה שמפריעים לכם בחיים ומונעים מכם להגשים מטרות, יעדים ולממש את הפוטנציאל האישי, זה הזמן להרים טלפון למומחים בפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית במכון פסגות שיעזרו לכם לזהות את טעויות החשיבה שלכם, לשנות אותם לחשיבה מציאותית ומקדמת ולשפר את איכות חייכם.

    התקשרו למוקד של מכון פסגות בטלפון 03-5288-171 או במייל [email protected].

    רוצה שניצור איתך קשר?