מניעת הפרעת דחק פוסט טראומטית לאחר לידה קשה

משחק טטריס מיד לאחר לידה קשה עוזר לנשים למנוע הפרעת דחק פוסט טראומטית: מחקר מקיף מאשר את יעילות הטיפול במניעת PTSD הקשור ללידה מסובכת, בייחוד ניתוח קיסרי חירומי.

ישראל היא מדינה המעודדת ילודה. כאשר הילדים נולדים וגדלים, פעמים רבות יש חוויה של שותפות גורל עד כדי מצב בו אדם / אישה זר יכול להרגיש בנוח להעיר להורה על חינוך ילדו/תו.

חינוך נקבע מתוך הבעת רגשות של ההורה. אותה התנהגות ילדותית שהאדם הזר מלין עליה, פעמים רבות נקבעת דווקא ברגע הראשון לחייהם של הילד או הילדה.

עוד בלידת התינוק/ת חווים ההורים מערבולת רגשית. דעתנו המקצועית היא שפרק זמן זה בתולדות המשפחות אינו מדובר מספיק. נראה אף לעיתים שמשבר נפשי הקשור בלידה הינו כמעט טאבו. לידות שקטות שכמעט לא במודעות, צוותי אחיות בתת תקינה, חוסר ברופאים ותנאי אשפוז לא אידיאלים ליולדות ולהורה השני.

הרבה פעמים ישנה אשמה ובושה סביב אירוע הלידה, למרות שמובן כי אין סיבה מציאותית להתבייש במה שלא את החלטת ביוזמתך ושלא ניתן היה לשלוט בו, להשתיק את המצוקה הרגשית סביבו אינה יעילה.

נכון לומר שלידה היא אירוע משמעותי, כזה שיכול להביא שמחה עצומה לזוג ההורים, יחד עם זאת לידה יכולה גם ליצור אתגרים בלתי צפויים, אתגרים שיעצבו את היחס של ההורים לכלל בני המשפחה לאורך החיים.

לידה קשה ו/או ממושכת במקרים מסוימים עלולה ליצור הפרעה פוסט-טראומטית ליולדות.

במאמר הזה נרצה לשתף את ההורים לעתיד כי יש דרך מעניינת ונגישה למניעת הפרעת פוסט-טראומה ליולדת בעקבות לידה קשה.

חשוב להסביר כי אם אישה או גבר חווים תסמיני פוסט-טראומה, אין לכם סיבה להתבייש בבעיה, זוהי תגובה נורמלית למצב לחץ קיצוני, מצב שלא פעם מערער תפיסה אישית כלפי תחושת הביטחון שאיתה מתהלכים בעולם. ניתן ללמוד איך להתגבר על הבעיה המורכבת. בעזרת תמיכה מהסביבה האוהבת, תוכלו לחזור לחיות חיים מאושרים!

אם את או אתה חוששים מכך שחוויתם אירוע קשה, ובייחוד לידה טראומטית, שנשארו מהאירוע תסמיני PTSD שמפריעים בשגרת החיים, אל תשארי עם זה לבד, פני לעזרה מקצועית עם מומחי טיפול בטראומה במוקד המקצועי שלנו.

במאמר הזה ננסה לתת פתרון למי שעתידה ללדת- כדי למנוע הפרעת פוסט טראומה עקב לידה (CB-PTSD) ולחסוך סבל מיותר.

אנחנו כאן לסייע למי שחוותה לידה קשה וצריכה מטפל/ת לדבר איתה על הבעיה.

רוצה שניצור איתך קשר?

    מחקר מניעת טראומה באמצעות משחק הטטריס

    מחקרים מהשנים האחרונות מציעים פתרון בלתי צפוי למניעת טראומה פסיכולוגית אצל אמהות (הסבר על גברים בעוד כמה שורות), בעקבות לידה קשה: משחק טטריס למשך רבע שעה בלבד, זאת כחלק ממפגש טיפולי מתוכנן היטב. הממצא המרתק שיכול לעזור למנוע ביעילות תסמיני הפרעת דחק פוסט-טראומטית הקשורים ללידה (הידועה גם בשמה CB-PTSD) עלו ממחקר רחב היקף שנערך במשותף על ידי בית החולים האוניברסיטאי לוזאן (CHUV) ו-Hôpitaux universitaires de Genève (HUG) ופורסמו ב- Molecular Psychiatry. מחקר פורץ דרך זה עשוי לפתוח את הדלת להתערבות סטנדרטית שמטרתה למנוע הופעת תסמיני דחק פוסט-טראומטי הקשורים ללידה. חשוב לציין כי הסיבה למיקוד באמהות הינה כי מחקרים עדכניים מראים כי בעוד שנשים סובלות מטראומה במקרה של לידה קשה, גברים פחות חווים פגיעה בדמות מחשבות טורדניות הקשורות בחוויה הטראומתית ותסמינים אחרים של האירוע הקשה. מסיבה זו הטיפול המשלב משחק טטריס נמצא יעיל ביותר לנשים היולדות.

    איך בוצע המחקר?

    מחקר נרחב זה בדק קבוצה של 146 נשים. בשש השעות הראשונות לאחר הניתוח הקיסרי החירומי מחצית מהנשים, 73 במספר, קיבלו משחקי טטריס, בעוד מחציתן השנייה ביצעה פעילות שאינה משפיעה על התפתחות פוסט-טראומה (פלצבו). התוצאות המשכנעות מצביעות על כך שקבוצת המשחקות בטטריס הראתה פחות תסמיני PTSD באופן משמעותי, תוצאה חיובית שנמשכה עד שישה חודשים לאחר הלידה.

    למה זה עזר?

    משחק טטריס מייצר תנועות עיניים חזרתיות, אשר מייצרות גירוי באזור החזותי-מרחבי של המוח האחראי על תפיסה חזותית והתמצאות במרחב. משערים כי על ידי יצירת גירויים באזור זה במוח ניתן לשבש את התגבשותן של דימויים ותמונות טראומטיות בזיכרון.

    דימויים ותמונות אלו מהוות חשיבות מכרעת בהתפתחותה של הפרעת פוסט-טראומה (PTSD).
    גיבוש הזיכרון הטראומטי מתרחש תוך מספר שעות, המחקר מצא כי משחק טטריס זמן קצר לאחר אירוע לידה מאתגר, יכול לשמש כלי למניעה ובעצם להוות נוגדן להתפתחות PTSD. צוות החוקרות והחוקרים עומד ככוח החלוץ בביסוס היעילות של התערבות כזו עבור לידה קשה וטראומטית.

    חשוב לשים לב, למרות העובדה ש-PTSD הקשור ללידה משפיע על אחת מכל חמש נשים שעוברות ניתוח קיסרי חרומי. טראומה בלידה אינה נושא מדובר מספיק, לידה בניתוח קיסרי זו בעיה ספציפית המייצגת בעיה רווחת בבריאות הנפש.
    מדובר על סוג של הפרעה פוסט-טראומטית המתבטאת בתסמינים רבים: פלאשבקים, סיוטים, עצבנות, הפרעות בשינה וערנות מוגברת, ודריכות לגבי בריאותו ורווחתו של התינוק/ת.
    תסמיני הטראומה עלולים לשבש באופן משמעותי את חיי היומיום ולהשפיע על המשפחה כולה.

    נכון לעכשיו, הפחתת PTSD הקשורה ללידה נותרה אתגר אדיר בשל היעדר טיפולים מוכחים מדעית.
    הטיפולים הקיימים שהוכחו יעילים מדעית מתמקדים בטראומה לאחר שנוצרה כבר.

    לתוצאות המחקר עשויות להיות השלכות עמוקות, לא רק למניעת PTSD בעקבות לידה טראומטית אלא גם לטיפול בסיבות אחרות לטראומה.

    [עובדה מעניינת ונוסטלגית: דר’ ניר עישר ממקימי מכון פסגות היה מבין מפתחי השיטה לטיפול מונע טראומה, שהיה מיועד עבור צוותי חירום, הראשון מסוגו אי פעם, אשר עליו מבוססים כל טיפולי מניעת הטראומה שנוצרו בתחום בשנים עברו מאז, אשר שיכללו את הרעיון (צוותי חירום יישוביים או שכונתיים לדוגמא), ועד היום שומרים על כוחות ביטחון וחירום רבים מסכנת התפתחות הפרעת פוסט-טראומה].

    בתחום הטיפול במניעת טראומה ההתלהבות ניכרת, במיוחד בהתחשב בכך שניתן לשלב התערבות זו בצורה חלקה בטיפול השוטף בהנחיית מיילדות ואחיות במחלקות היולדות.
    עובדה מעודדת נוספת היא שהטיפול הזה הוא תמציתי, חסכוני ונגיש לאנשים בכל רקע ושפה. כתוצאה מכך, הטיפול פותח אפשרויות לטיפול משמעותי יותר.