טיקטוק פוגשת פסיכולוגיה: היכרות מקרוב עם שיטת “עבודת צללים”

ידעתם שטיקטוק הוא מקום שמקדם בריאות נפשית? קשה להבין כמה השפעה יש לטיקטוק על בריאות נפשית, שכן רשתות חברתיות ידועות לשמצה בעיקר בקיטוב החברתי או בחדשות הכזב (פייק ניוז) שמפיצות בשם חופש הביטוי הפרוץ. במאמר הזה נרצה לשים את הזרקור על תופעה מעניינת וחיובית שקורית ברשתות החברתיות השונות ובייחוד בטיקטוק.
במהלך שנת 2023 התגבר השיח, כלומר נוצר טרנד חדש ומעורר השראה שסוחף את טיקטוק. משתמשים רבים משתפים את חוויותיהם במסע אל תוך “עבודת הצל”, טכניקה פסיכולוגית ‘עתיקה’ שפותחה על ידי הפסיכיאטר הנודע קרל יונג.

מה זה “עבודת צללים”?

בגישה של יונג, “הצל” מייצג את החלקים הלא מודעים באישיותנו, אותם רגשות, דחפים ופחדים שאנו נוטים להסתיר. עבודה צללית נועדה לחשוף ולקבל את “הצל”, תוך הכרה בכך שהוא חלק מאיתנו ומהווה מקור ליצירתיות וחוכמה. במובן הזה יש חן בגישה הזו, גישת ה-CBT מחצינה גם היא את הבעיה: החרדה אינה הזהות שלי, אלא היא חיצונית אלי, היא מצב שקורה לי או אמונה שמופעלת כשיש טריגר.

למה זה כל כך טרנדי?

טיקטוק, עם הפורמט הקצר והדינמי שלה, הפכה לפלטפורמה מושלמת לשיתוף חוויות ותובנות אישיות. משתמשים רבים מוצאים בעבודת הצל כלי רב עוצמה להבנה עצמית עמוקה יותר, ומתארים תחושות של הקלה, קבלה עצמית וחיבור עמוק יותר לעצמם. בדומה לגישה טיפולית כזו או אחרת בטיקטוק אנשים רבים משתפים בפתיחות על הפרעות פסיכיאטריות עיקשות וכרוניות ונוצרה קרקע פוריה לשיח מכיל בהרבה מאשר במרחב הציבורי הפיזי. מה שברשתות חברתיות אחרות מתקיים בקבוצות סגורות וסודיות מדובר בלי חשש בטיקטוק.

רוצה שניצור איתך קשר?

    מה היתרונות של עבודת צל?

    מדובר בגישה שבתקופת המצאתה הייתה חדישה בתפיסתה כלפי מורכבות נפשית שצריך לעבד (כחלק מעבודה משותפת עם זיגמונד פרויד). יונג פיתח מאז שיטות יעילות ומורכבות יותר מעבודת הצל, שנעשות יחד עם מטפל/ת מוסמך/ת בחדר הטיפול. כאשר שיטה פסיכולוגית חוזרת לאופנה אנחנו תמיד בעד לנסות בעצמכם ולבחון את השיפור, לעבודת צללים כמה יתרונות:

    • פיתוח מודעות עצמית: עבודת צל מאפשרת לנו להכיר טוב יותר את עצמנו, כולל צדדים שאנו נוטים להסתיר
    • פיתוח קבלה עצמית: קבלת “הצל” תורמת לקבלה עצמית כוללת וחמלה עצמית
    • ריפוי רגשי: עבודת צל יכולה לסייע בעיבוד רגשות קשים ושיפוטיות
    • שיפור קשרים עם האנשים היקרים לנו: עבודת הצל מאפשרת הבנה עמוקה יותר של עצמנו ולכן מאפשרת לנו ליצור קשרים בריאים ומלאי משמעות יותר עם אחרים

    tiktok-5064078_1280

    עבודת צל – גישה מרכזית בפסיכולוגיה אבל שונה

    חשוב לנו להדגיש כי עבודת צל אינה חלק מגישת ה- CBT כי התפיסה שלה הפוכה במובן של הדרך ליצירת שינוי חיובי. עבודת צל יוצאת מתוך הנחה שאם אדם רק יבין את הבעיה- הוא יצליח ליישם בעצמו את השינוי, לעומת זאת גישת ה-CBT ממוקדת מטרה ומתכננים פעולות ותרגילים שמתבצעים יחד עם מטפל/ת או בבית. השיפור הוא תוצאה מדידה ופחות ערטילאית. לא רק CBT תופס אחרת את פתרון הבעיות, גם בין יונג לפרויד שותפים לגישה הבסיסית היו חילוקי דעות שלבסוף הצמיחו שתי גישות נפרדות, בין היתר נחלקו הדעות על מהו בעצם תת מודע ומהי משמעות החלומות.

    עבודת צל, איך מתחילים?

    • התחילו בקצב איטי: נסו לחקור צדדים מסוימים ‘קטנים’ יחסית של “הצל” שלכם
    • היו סבלניים: עבודה צל היא תהליך מתמשך ודורש זמן וסבלנות
    • היו סלחנים עם עצמכם: “הצל” הוא חלק מאיתנו, וחשוב לקבל אותו בפתיחות ואהבה.
    • חפשו תמיכה: אם אתם מתקשים, שתפו חברים קרובים או בן משפחה, או במידת הצורך פנו לעזרה מקצועית למטפל/ת מקצועי/ת.

    הצטרפו למסע! אין לכם מה להפסיד אם תנסו.

    עבודה צללית היא הזדמנות נפלאה לצאת למסע מרתק של גילוי עצמי. שתפו את חוויותיכם בטיקטוק, עוררו מודעות לתחום הפסיכולוגיה ותהיו חלק מקהילה תומכת ומעוררת השראה!

    סיכונים שיש לקחת בחשבון

    שינוי פסיכולוגי נועד לייצר איכות חיים ורווחה נפשית, עבודת הצל אינה מתאימה לכל אדם. רוב החיים אנשים מצליחים להתמודד בהצלחה עם האתגרים הפסיכולוגיים והחברתיים שנקרים בדרכם, אבל, כשניגשים לעסוק בנפש חשוב להיזהר לא ליצור בעיות שלא היו קיימות לפני כן, למשל: שימו לב אם מתעוררת חרדה מעיסוק בנושא מסוים, או אולי קושי לדבר עם אנשים שהיו קרובים עד לפני התהליך. מטרת השינוי הפסיכולוגי היא לחזק קשרים ואם קורה ההיפך, זה זמן טוב לפנות למומחה בטיפול נפשי.

    טיפים נוספים

    • עקבו אחר משתמשים בטיקטוק שמתמקדים בעבודת צללים ונסו להבין מהניסיון שלהם איך אפשר ליישם ולשפר את החקירה הפנימית שלכם.
    • קראו ספרים ומאמרים בנושא, הבינו אם אתם באמת מתחברים לגישה הזו או שאתם מחפשים גישה יותר ממוקדת כמו טיפולי CBT.
    • הצטרפו לקבוצות שמהוות תמיכה, אפשר גם בקבוצות מקוונות דיגיטליות או גם קבוצת תמיכה שמתקיימות פיזית.
    • שתפו את העבודה העצמית שלכם עם אחרים כדי שאולי אנשים שהתייאשו מהבעיה יאמינו שהם גם יכולים לשפר את המצב.

    אנחנו מאמינים שיחד, נוכל להפוך את הפלטפורמות כדוגמת טיקטוק לכלי משמעותי ומכפיל כוח לצמיחה אישית והתפתחות רגשית! אנחנו רואים כבר היום את הפתיחות של משתמשי הטיקטוק להכרות עם בעיות פסיכולוגיות שונות ויכולת הכלה הרגשית כלפי הגיוון והבעיות השונות.

    רוצה שניצור איתך קשר?