סוגי דיכאון

האבחנה האם אדם סובל מדיכאון ואם כן, מאיזה סוג דיכאון, יכולה להיערך על ידי רופא או פסיכולוג בלבד. אדם אינו יכול לאבחן את עצמו, כי בזמן דיכאון הוא מאמין בנכונות מצבו החדש, על אף חוסר ההגיון שבו. כיוון שכך, כדי לאבחן סוגי דיכאון יש לפנות לאיש מקצוע לצורך אבחון נכון ומדויק. במאמר הבא נפרט על סוגי דיכאון שונים, סימנים של דיכאון בהתאם לסוגו ונתאר תסמינים הנראים לעין (ברוב המקרים) אצל הסובלים מהבעיה.

דיכאון קל (מינורי)

זהו מצב של דכדוך. הקל בין סוגי דיכאון הקיימים. דיכאון קל עד בינוני הנמשך שבועיים לפחות, אך לא יותר משנתיים.

דיכאון קל כרוני

דכדוך עד דיכאון בינוני, שאינו אישיותי. הדיכאון התחיל ברגע מסוים ונמשך יותר משנתיים. האדם הנמצא במצב זה קם בבוקר והוא מלא חששות מן היום הקרב. הוא נוטה להרגיש טוב יותר כשהוא נמצא בפעילות: בעבודה, עם חברים וכו’. התחושות הדיכאוניות מופיעות בעיקר כאשר הוא נמצא לבד, עם עצמו.

דיכאון מאג’ורי (יגון)

דיכאון עמוק המאופיין בסבל נפשי עז, נמשך שבועיים לפחות ולא יותר משנתיים. מאפייני הדיכאון שהוזכרו קודם לכן אופייניים גם ליגון (דיכאון מאג’ורי), אך הם רבים יותר ונוטים להופיע בעוצמה גבוהה יותר. בנוסף לכך מביא היגון לירידה ניכרת בתפקוד וזאת בניגוד לדיכאון הקל ולדיספוריה. כמו כן, מופיעים חלק מהסיפטומים הבאים: עצב, חוסר יכולת לחוות הנאה, חרדה, סף גירוי נמוך, קשיים בריכוז, תשישות, חוסר או עודף תיאבון, חוסר או עודף שינה, שינוי מצב-רוח במהלך היום, בידוד חברתי, קושי להחליט, רגשות אשם, מחשבות אובדניות. ללא טיפול בדיכאון עמוק, מצב זה יימשך.

דיכאון כרוני

דיכאון עמוק, יגון שנמשך יותר משנתיים. האדם הנמצא במצב של דיכאון כרוני מתעורר מוקדם בבוקר מלא חששות מן היום הקרב. הוא אינו מצליח לתפקד כמעט בכלל. אין כל שיפור כשהוא מכריח את עצמו והוא נמצא בפעילות. התחושות הדיכאוניות מלוות אותו בגלים רוב שעות היום ללא קשר לסביבה. גם בדיכאון כרוני, ללא טיפול בדיכאון עמוק יהיה קשה לאדם לשפר את מצבו.

הפרעה דו-קוטבית (מאניה דפרסיה)

אדם שחווה לפחות פעם אחת בחייו התקף מאני יוגדר כסובל מהפרעה דו-קוטבית (בין אם המצב המאני הופיע ללא סיבה או כתוצאה של נטילת תרופות נוגדות דיכאון וחרדה). מצב מאני מאופיין בתחושת כל-יכולות, במצב-רוח מרומם מאוד, בפעילות יתר ובחשיבה מהירה מאד. האדם חש ערנות יתר ובדרך כלל ישן רק שעות מעטות ביממה. המאניה מלווה במחשבות גדלות: האדם מאמין – ללא ביסוס הגיוני – שהוא מוצלח וחכם בצורה יוצאת דופן. קצב המחשבות והמעשים גדול, הוא מתחיל דברים רבים ואינו מסיים. בנוסף לכך אופיינית התנהגות אימפולסיבית, ללא שליטה עצמית. הוא מאופיין ברגזנות יתר, בנטייה לווכחנות ובהתהוללות מינית חסרת שיפוט. הוא מבזבז כסף ונכנס להתחייבויות עסקיות ללא בסיס פיננסי. המאניה נוטה להופיע בפתאומיות והאדם אינו מודע לכך שהוא נמצא בבעיה ושעליו לקבל טיפול. כמעט תמיד, המאניה מתחלפת מאוחר יותר ביגון.

רוצה שניצור איתך קשר?

    דיכאון לאחר לידה

    בעקבות הלידה ישנה צניחה פתאומית של רמת ההורמונים הנשיים בדם, הגורמת לתחושת דכדוך אצל מספר רב של יולדות. ברוב המקרים מדובר בסוג דיכאון קל מאד, שמתאפיין בבלבול ובשינויים גדולים מרגע לרגע, המופיע ביום הרביעי שלאחר הלידה ונעלם בתוך שבוע. עיקר הנזק שלו הוא בכך שהאשה ולפעמים גם בני המשפחה נבהלים מעצם קיומו או מחוסר תחושת הרגש כלפי התינוק, אהבה שתלויה בקשר איתו. במצב הדיכאוני קשר זה נדחה עד לאחר חלוף הדיכאון. יחד עם זאת, לעתים מתפתח מצב של דיכאון קליני, קל (מינורי) או יגון (מאג’ורי), שעלול, ללא טיפול, להימשך תקופה ארוכה ואפילו שנים. השינוי ההורמונלי יכול לגרום גם לבעיות הנפשיות האחרות כגון כפייתיות, פסיכוזה או פוביות.

    דיכאון חורף

    מצב דכאוני המופיע בסוף הסתיו ונעלם עם בוא האביב. סוג הדיכאון יכול להיות קל (מינורי) או יגון (מאג’ורי) ומאופיין בעלייה בתיאבון וברצון לישון. הטענה היא שבימי החורף מספר שעות האור ביממה נמוך, דבר הגורם אצל אנשים מסויימים, לירידה ברמת הורמון המלטונין ודרך כך לדיכאון.

    החמרה לכאורה של סימני מחלה כרונית

    לעתים קרובות, הסימן היחיד שיצביע על סוג דיכאון יהיה החמרה של סימני מחלה כרונית קיימת, כגון דלקת פרקים או מחלת לב, זאת ללא סיבה רפואית. אחת הדוגמאות לכך הוא מצב המכונה פסאודו-דמנציה- מצב דכאוני המופיע אצל קשישים. במקרים אלו לא יופיעו מאפייני הדיכאון הרגילים: עצבות, פסימיות ותחושת לאות – אלא יופיע באופן פתאומי החמרה במצב הדמנטי. מצב דמנטי נגרם כתוצאה מהרס תאי המוח ומאופיין בקשיים בזיכרון לטווח הקצר: האדם שוכח איפה הניח את משקפיו, מה אכל בבוקר, לאן התכוון ללכת. האדם הדמנטי יכול לסבול מבלבול, מקשיים בהתמצאות ולבסוף יתקשה לזהות את האנשים הקרובים לו. לעתים עלול להופיע בפתאומיות מצב המזכיר דמנציה כסימפטום של דיכאון. תרופות אנטי-דכאוניות יכולות להחזיר את הזיכרון, את הריכוז ואת ההתמצאות לרמתם הקודמת תוך זמן קצר.

    אישיות דכאונית (dysthymic disorder)

    מאז שהוא זוכר את עצמו, האדם נוטה להיות בעל הערכה עצמית נמוכה ולתפקד בצורה חלקית בלבד. הוא מאמין שהוא אינו מוצלח מספיק ונוטה שלא לקחת על עצמו אתגרים. הוא חש שלא טוב לו בחייו ורק מקווה לעתיד טוב יותר. הוא אפילו לא מרגיש מיואש, הוא נדון לחיים כאלה. מה שמייחד את האדם בעל האישיות הדכאונית הוא שתחושות קשות אלו מלוות אותו רוב חייו. הוא נוטה שלא לחוות הנאה רבה מאוכל, מיחסי אישות ומקשר עם אנשים אחרים, נוטה להיות מסוגר, מבודד והמעגל החברתי שלו מצומצם מאד. לאדם זה אין צורך ליצור קשר עם אנשים אחרים, או שהוא מפחד לעשות, הוא סובל מביקורת עצמית הרסנית: “אני דמות חסרת משמעות. אני לא מוצלח בשום דבר”. לעתים הוא חש תחושות היפוכונדריות ומאמין שהוא סובל ממחלה קשה. סוג דיכאון זה מאופיין בחוסר מוטיבציה ובפסיביות או באי-שקט מוגזם.

    ציקלוטימיה

    אישיות ציקלוטימית מאופיינת בשינויים רגשיים מהירים  מיום אחד למשנהו. האדם חש תחושות דכאוניות הנמשכות שעות או ימים אחדים, שמתחלפות בתחושות של שמחה, יוזמה ומרץ בעלות משך קצר. השינויים הרגשיים אינם תלויים במציאות האובייקטיבית: “תלוי על איזה צד קמתי הבוקר”. למרות שאנשים אלו סובלים מחוסר יציבות רגשית שמפריעה לחייהם, המדובר הוא באנשים המתפקדים היטב ומצליחים בחייהם.