בדידות חברתית, כשמרגישים דחויים

בדידות חברתית היא מצב בו אנו חשים מנותקים מהסביבה או אף מרגישים דחויים.

האדם הנו יצור חברתי, וכולנו אנשים חברותיים אשר על מנת לקיים אורח חיים תקין, זקוקים להימצא בחברה במינון אשר משתנה בין אדם לאדם.
ישנם אנשים הזקוקים להמצאות בחברה בתדירות גבוהה, ולעומתם כאלו המסתפקים בקשר חברתי מועט.
רוב האנשים אינם חשים בדידות, אך לעומתם ישנם אנשים החשים בודדים וזאת ללא קשר למידת הימצאותם בחברה.

רוצה שניצור איתך קשר?

    אנו מזמינים אתכם לצפות בסרטון שהפיק ד”ר ניר עישר, מטפל ומרצה במכון פסגות:

    מהי בדידות?

    בדידות הינו מצב שבו אדם כמה לחברה, אך מרגיש לבד ובודד, גם כאשר הוא נמצא בחברה.

    חשוב להבין כי חווית החברתיות או הבדידות של אדם הינה פונקציה ישירה של ההרגשה שלו עם עצמו (האם כיף לו, וטוב לו עם עצמו? או שמא רע לו עם עצמו ועם מי שהוא?). זו הסיבה שישנם אנשים שמעדיפים להימצא בגפם ואינם חשים בודדים (בד”כ מאחר וההרגשה שלהם לגבי עצמם היא טובה), בעוד שאחרים, גם אם הם נחשבים לחברותיים, מרגישים בדידות על אף שהם מוקפים בחברים.

    למה אני מרגיש בודד?

    כאשר אדם חש שאיננו במיטבו, קיים בו חשש וחרדה מיחס החברה אליו, בשל כך הוא לעיתים מתרחק מחברה ונמנע ממנה. במצב זה יש נטייה לחשוב כי החברים אינם מבינים ללבו, או כי הוא אינו מוצא חן בעיניהם כבעבר. (לרוב, עוצמת תחושת הדחייה מצד הסביבה כלפיו מקבילה לעוצמת הרתיעה שלו מעצמו). בדידות יכולה להיווצר גם ממצב אובייקטיבי של חסך בחברה, (בין אם ביוזמתו של האדם או לא), או ממצב של נתק פנימי מהאנשים הנוכחים בסביבתו. הנתק יכול לנבוע בין היתר גם מחששות שלו מהסביבה, חוסר עניין באנשים או מדיכאון משתק שמוריד את המוטיבציה להתחבר לאנשים בסביבתו.

    השלכות הבדידות על החיים

    בדידות הינה מצב הרסני, המוביל לניתוק חברתי: כאשר הבדידות הופכת לשגרה, האדם מנתק קשרים עם סביבתו והתנהגותו הופכת לא נעימה כלפי הזולת. כתוצאה מכך נגרם נזק משני, כי גם אנשים שהאדם רצה בחברתם נוטים להתנתק ממנו, ולבחור שלא לשהות במחיצתו. ניתוק שכזה עלול להוביל ישירות לחרדה חברתית, ולחוסר יכולת לקיים אינטראקציות חברתיות. מצב שכזה מסוכן במיוחד אצל אנשים צעירים (ובפרט בגיל ההתבגרות): היעדר ההתנסות החברתית שהצעירים גוזרים על עצמם, מובילה לחסך קריטי ברכישה ויישום של מיומנויות חברתית בסיסיות. זהו מצב שיש לו השלכות מזיקות לכל אורך החיים.

    האם אתם בודדים?

    • האם הימצאות בחברה גורמת לכם לאי נוחות ומצוקה?
    • האם הבדידות נעשית לשגרה ואתם מעדיפים להתבודד ולהימנע מחברת אנשים?

    במידה ועניתם “כן” על אחת השאלות, אנו כאן בשבילכם!

    ניתן להתקשר למוקד הטלפוני המקצועי של מכון פסגות בטלפון 03-5288171

    רוצה שניצור איתך קשר?