קלאוסטרופוביה דיגיטלית

מחקר חדש משנת 2023 מציג את הרעיון של קלאוסטרופוביה דיגיטלית:

המחקר בדק ומצא שאנשים בעלי נטייה לחרדות ממקומות סגורים וצפופים, עלולים לחוות תחושות של חרדה כשמשתמשים במרחב הדיגיטלי באתרים וביישומונים שמוצגים בצורה צפופה ועמוסה.

קלסטרופוביה דיגיטלית היא תחושה של חרדה או אי נוחות המופעלת על ידי מרחבים דיגיטליים עמוסים או צפופים מבחינה ויזואלית. החרדה יכולה להיות מופעלת ממספר גורמים:

  • תחושת הצפה ממידע רב
  • הרגשה של להיות כלוא בעולם וירטואלי 
  • הרגשה של חוסר יכולת לשלוט בסביבה הדיגיטלית.

קלסטרופוביה דיגיטלית יכולה להיות בעיה רצינית, מכיוון שהיא עלולה להוביל להימנעות ממרחבים דיגיטליים, לבידוד חברתי והשלכות שליליות אחרות. המושג אינו מוכר עדיין ולכן הבעיה והשפעותיה עלולים לעורר בושה.

רוצה שניצור איתך קשר?

    הבעיה יכולה להיות מאוד שונה אצל כל אדם אבל ננסה להסביר עם דוגמא:

    דמיינו שאתם רוצים לקבוע תור לרופא המשפחה, האפליקציה שוב עודכנה והפעם הממשק מבלבל מעט ועמוס במידע מיותר, לפעמים יש אפילו תחושת כלא והתקפה של פרסומות שפתאום תקועות על המסך. אתם מתחילים להרגיש תחושות לחץ בחזה וכאבים חדים ברקות, מחשבות על סגירת המסך מייד. אנשים שסובלים מקלאוסטרופוביה דיגיטלית יכולים לספר על תחושה של תקיעות וחוסר אונים, חשיבה שנהפכת לרגשית (לכעוס על התוכנה ודחף לסגור את המסך). אולי הפרסומת התקועה מכעיסה, יש חוסר וודאות אם אמצא את הלחצן של קביעת התור, בגלל החרדה המתגברת כל חוויית השימוש ביישומון או באתר נצבעת בשליליות.

    ישומון או שירות דיגיטלי שנועד להקל ולהנגיש מידע נהפך לאירוע שהפחד משתלט עלינו ותחושת הבדידות מתגברת. במקום עצמאות וייעול הזמן, חוסר האונים גובר. זה מעגל קסמים שמזין את עצמו כי כל חוויה של חוסר הצלחה להשתמש בשירות דיגיטלי רק מייצרת יותר אנטי. 

    קל וחומר אם הבעיה קשורה בפחד משינויים הקשור באופן כללי לטכנולוגיה. זוהי חרדה ספציפית המכונה טכנופוביה, שבמקום העבודה פעמים רבות יש שינויים טכנולוגיים רבים. לכן, אם אדם נדרש להסתגל לשינויים וחווה בעיות בכך, הבעיה תשפיע גם על היחסים עם המעסיק/ה.

    אם אתם חווים קלסטרופוביה דיגיטלית, יש מספר דברים שאתם יכול לעשות כדי לנהל נכון יותר את הבעיה והתסמינים העוצמתיים:

    • החלטה להשתמש לזמן מוגבל ‘בעולמות’ דיגיטליים ולחוות הצלחות קטנות על אף החרדה.
    • החלטה מראש על הפסקות ממרחבים דיגיטליים ובחינה של השינוי בתסמיני החרדה עם המסך ובלעדיו.
    • תרגול טכניקות הרפיה גופניות ותרגול שיטות להרגעת המחשבות
    • הערכה של חומרת הבעיה בסיוע של מטפלי CBT ותכנון תגובות נכונות ומותאמות לבעיה

    אם את או אתה חושבים שאתם סובלים מקלסטרופוביה דיגיטלית, חשוב לדבר עם הרופא/ה שלך או עם איש מקצוע בתחום הטיפול בריאות הנפש.  הם יכולים לעזור לך להעריך את חומרת הבעיה שלך ולתכנן יחד טיפול שמתאים לך.

    מוצרים קשורים

    ספר בוחרים להצליח בבחינות

    בוחרים להצליח בבחינות

    50 ש”ח

    ספר להפחיד את הפחד

    להפחיד את הפחד

    70 ש”ח