איך לשפר ביטחון עצמי?

ביטחון עצמי מושפע מהאמונה שלנו בעצמנו וביכולות שלנו, לצד הדעה שיש לנו על עצמנו. אנשים עם ביטחון עצמי תקין, ירגישו טוב עם עצמם ועם החיים שלהם באופן כללי, וכתוצאה מכך, יצליחו להתמודד טוב יותר עם האתגרים של החיים. 

לעומתם, אנשים עם ביטחון עצמי נמוך, יראו את עצמם ואת חייהם באור שלילי וביקורתי יותר וירגישו פחות מסוגלים להתמודד עם האתגרים שהחיים מזמנים. 

איך להעלות את הביטחון העצמי ?

בניית ביטחון עצמי מתחילה כבר בילדות, כתוצאה ממסרים שמועברים ונקלטים מהסביבה: ההורים, חברים, אחים, מורים ואפילו מהתקשורת ומהמדיה. כאשר הביקורת והמסרים שליליים, תתפתח התחושה שאיננו מספיק טובים והביטחון שלנו יפגע ויהיה נמוך.

גורמים נוספים שעשויים לעורר ביטחון עצמי נמוך הם הקושי לעמוד בציפיות של אחרים או בציפיות של עצמנו, מתח ואירועי חיים קשים כמו שכול או מחלה שיכולים לפגוע בביטחון העצמי. גם האישיות יכולה לשחק תפקיד, ישנם אנשים שנוטים יותר לחשיבה שלילית, או כאלו שיציבו לעצמם סטנדרטים גבוהים שיהיה בלתי אפשרי לעמוד בהם. 

העלאת ביטחון עצמי ושיפור שגרת החיים

אנשים עם ביטחון עצמי ירוד יכולים להימנע מסיטואציות חברתיות או ממצבים מאתגרים כמו גם להפסיק לנסות דברים חדשים, או להימנע ממצבים שגורמים להרגיש שהביטחון מתערער. אותה הימנעות, יכולה לחזק את הספקות והפחדים בטווח הארוך, ולהפוך לדרך העיקרית כדי להתמודד עם סיטואציות לא נעימות. 

חיים ללא ביטחון עצמי גם יכולים לפגוע בבריאות הנפשית ולהוביל למצבי דיכאון וחרדה. כתוצאה מכך, אפשר גם לפתח הרגלים לא מועילים אחרים כמו למשל עישון ושתייה מרובה או אכילה רגשית. 

רוצה שניצור איתך קשר?

    שיפור ביטחון עצמי אצל ילדים

    ילדים רבים מתמודדים עם חוסר ביטחון עצמי, במיוחד לאחר תקופת הקורונה. מגפת הקורונה טלטלה את עמודי התווך של ילדים ובני נוער, בגלל הסגרים, הבידודים, סגירת בתי הספר, ריחוק חברתי, ושלילת החוויות החברתיות היומיומיות שבדרך כלל תורמות לביטחון העצמי ובונות את תחושת הערך כבני אדם.

    ביטחון עצמי הוא מרכיב קריטי בבריאות הנפשית של ילדים, בדרך כלל ילדים עם הערכה עצמית גבוהה זוכים לחיים מאושרים, מערכות יחסים טובות וסובלים מפחות תסמינים של דיכאון וחרדה. 

    אם גם ילדיכם חווה ירידה בביטחון העצמי לאחר תקופת הקורונה, והחזרה לשגרה לא הייתה חלקה כתוצאה מכך, או לחלופין אם אתם חווים הערכה עצמית נמוכה, יש כמה וכמה דברים שניתן לעשות כדי להרגיש טוב יותר ולשפר את הביטחון. 

    איך לשפר את הביטחון העצמי?

    כדי לשפר את הביטחון העצמי צריך קודם כל לשנות את האמונות, המחשבות והדפוסים השליליים שיש לכם לגבי עצמכם. השלב הראשון הוא זיהוי המחשבות השליליות הללו ואפילו לכתוב אותן על דף. לאחר מכן יש לכתוב אמיתות אשר מאתגרות את האמונות השליליות והשיפוטיות. שיטה זו מקובלת בטיפולים קוגניטיביים התנהגותיים, אשר מסייעים לזהות מחשבות, אמונות ודפוסים שליליים ולהחליף אותם בראייה מציאותית. 

    ניתן לשפר את הביטחון העצמי בכל גיל. כדי לזהות את החלקים שאתם טובים בהם כדי לשפר את הביטחון, לבנות מערכות יחסים חיוביות ותומכות עם אנשים שיגרמו לכם להרגיש אהובים ומסוגלים.

    כמו כן במקום להעביר על עצמכם ביקורת אתם יכולים להיות יותר טובים ואדיבים כלפי עצמכם, להרגיש יותר חמלה, ולתת לעצמכם עצות כפי שהייתם נותנים לחבר שנמצא במצב דומה. ולבסוף למדו להיות אסרטיביים, לומר “לא” ולכבד את הגבולות של אנשים אחרים, כמו גם את שלכם. 

    כהורים, אתם יכולים לבנות מערכות יחסים חמות ותומכות עם ילדיכם, לחלוק אתם רגעי שמחה, לגלות חיבה ולהביע עניין בפעילותם ובפחדים והחששות שלהם. בנוסף, נסו ליצור עבורם חוויות חדשות ומאתגרות שיעזרו להם לחוש מסוגלות ולבנות את הביטחון שלהם. 

    במידה ואינכם מצליחים לעשות זאת בעצמכם, תמיד תוכלו לפנות לעזרה מקצועית כדוגמת ייעוץ, טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) או טיפול פסיכולוגי שיעזרו לכם. 

    מוצרים קשורים

    ספר בוחרים להרגיש טוב

    בוחרים להרגיש טוב

    70 ש”ח

    ספר להפחיד את הפחד

    להפחיד את הפחד

    70 ש”ח