ריטלין, אטנט ועוד – על תפקיד תרופות ADHD במסגרת טיפול CBT

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) הוא סוג של טיפול פסיכולוגי המתמקד בשינוי דפוסי חשיבה ופעולה שליליים. שיטת טיפול זו, שהפכה פופולארית מאוד בשנים האחרונות, מראה תוצאות יעילות בסיוע למגוון מצבים נפשיים ורגשיים, כמו חרדות, דיכאון וגם הפרעות קשב וריכוז והיפראקטיביות (ADHD). 

למרות זאת, עבור חלק מהמטופלים לצד טיפול CBT ישנו גם טיפול תרופתי המשמש כמרכיב נוסף בניהול התסמינים שלהם. במאמר זה נבחן את השימוש בסוגי תרופות נפוצים, במסגרת של טיפול CBT, כאשר בהקשר להפרעות ADD ו-ADHD התרופות הנפוצות כוללות למשל ריטלין, קונצרטה או אטנט. 

מהן התרופות ריטלין ואטנט ולמה הן משמשות בטיפול?

ריטלין ואטנט (בארה”ב משווקת תחת השם אדרל) הן שתיים מהתרופות הכי מוכרות ונפוצות לטיפול בהפרעות קשה וריכוז והיפראקטיביות, תופעה מאוד נפוצה בימינו ואשר מתבטאת בכמה וכמה אופנים. שתי התרופות פועלות כך שהן מגבירות במוח את רמות הנוירוטרנסמיטרים דופמין ונוראפינפרין, מה שתורם לשיפור בריכוז, מוטיבציה, תחושת שקט, תשומת לב וכיוצא באלו.  

אטנט – תופעות לוואי

אטנט היא תערובת של מלחי אמפטמין, המהווים חומרים ממריצים, והיא זמינה בצורה של שחרור מיידי או שחרור איטי ובכמה מינונים אפשריים בכל טבליה. תופעות הלוואי של אטנט עשויות להיות: 

  • עלייה בקצב הלב ובלחץ הדם
  • נדודי שינה
  • כאבי ראש
  • בחילה
  • עליה בחרדות או עצבנות
  • שינויי מצבי רוח

ריטלין – תופעות לוואי 

ריטלין מכילה רכיב פעיל אחר מאטנט ופועלת על המוח באפיקים אחרים, המיועדים להביא לתוצאה דומה מאוד. גם ריטלין זמינה בצורה של שחרור מיידי או איטי ובמינונים משתנים. תופעות הלוואי של ריטלין עשויות להיות:

  • אובדן תאבון
  • חוסר מנוחה או תחושת מתח
  • נדודי שינה
  • כאבי ראש
  •  כאבי בטן
  • בחילה או הקאות
  • שינויי מצבי רוח

חשוב לציין כי גם לגבי ריטלין וגם לגבי אטנט ויתר התרופות הניתנות לטיפול ב-ADHD, לא כל מטופל או מטופלת יחוו את תופעות הלוואי שצוינו להלן ובהחלט יש רבים המוצאים כי יתרונות השימוש בתרופה עולים על חסרונות תופעות הלוואי. 

רוצה שניצור איתך קשר?

    כיצד גישת טיפול CBT מתייחסת לשימוש בתרופות

    שיטת הטיפול CBT בהחלט אינה פוסלת על הסף שימוש בתרופות כחלק ממסגרת טיפולית מקיפה ומותאמת אישית ושתי השיטות חולקות יחד את השתייכותן, הן מעשית והן תפיסתית, לזרם המרכזי והקונבנציונאלי בטיפולים נפשיים ורגשיים, כולל בטיפולי ADHD בכלל זה. 

    השאיפה בקרב מטפלי CBT בהחלט עשויה להיות צמצום שימוש בתרופות, כתוצאה משיפור המצב והקניית כלים אופרטיביים-מעשיים למטופלים לנהל ביתר יעילות ואיכות את ההפרעה איתה הם מתמודדים. אך חשוב לציין כי תרופות לגמרי יכולות להיות חלק מהמכלול הטיפולי בבעיה שלשמה ניתנת התרופה ושבעקבותיה התחיל טיפול ה-CBT.

    ומתוך כך, בטיפול CBT ההתמקדות בהקשר לנטילת תרופות תהיה על שימוש נכון בהן ומזעור תופעות הלוואי שלהן. כך, מטופלים יכולים ללמוד, למשל ובין היתר, אסטרטגיות למעקב אחר שימוש בתרופות, ניהול תופעות לוואי ותקשורת טובה יותר עם גורמי הרפואה הרלוונטיים. הפחתת סטיגמה עצמית סביב הבעיה.

    מתוך גישה ותפיסה טיפולית זו, לא אחת עולה במהלך מסגרת טיפול CBT ההמלצה או הצורך, בהתייעצות עם גורמי רפואה מתאימים מן הסתם, לשינוי מינון של תרופה שהמטופל או המטופלת נוטל/ת או אפילו על החלפה לתרופה אחרת. יתרה מכך, בעוד שתרופות ADHD יכולות להיות חלק חשוב בתכנית טיפולית מקיפה, הן לא תמיד הכרחיות לחלוטין ובמקרים מסוימים מסגרת CBT יכולה להחליף או להפחית את השימוש הכולל בתרופות אלו – למשל אצל מטופלים עם מקרים קלים יחסית של הפרעות קשב וריכוז או אלו שפשוט מעדיפים שלא לקחת תרופות.  

    מוצרים קשורים

    ספר בוחרים להצליח בבחינות

    בוחרים להצליח בבחינות

    50 ש”ח

    ספר להפחיד את הפחד

    להפחיד את הפחד

    70 ש”ח

    ספר מפחידים את הפחד

    ספרים בהוצאתינו