פילופוביה: פחד להתאהב

פילופוביה – פחד מאהבה – חרדה זו יכולה להשפיע על היכולת שלך להישאר במערכות יחסים משמעותיות. זה שונה מפחד להתחייב. לפעמים הסיבה לפחד לאהוב היא חשש מפני פרידה כואבת, נטישה, פירוק המשפחה העתידית או מצבי דחייה. ייתכן והבעיה התחילה במהלך הילדות או הבגרות בקשרים בבית או חרם בבית הספר, שעלולים לגרום לך לפחד להתאהב. הפחדים הללו היו נכונים לתקופה בה חוויית הפחד נוצרה אבל תגובה זו אינה נכונה למצב כיום.

ראשית חשוב לנו להסביר שהבעיות המוצגות כאן מצד אחד מגוונות ומצד שני כל אחת מהן בעלת חשיבות רבה למי שמתמודד איתן, בניגוד לפוביות שיכולות להישמע כמו בדיחה או תירוץ לפוגענות לעיתים, כמו למשל שמנופוביה, שהיא סלידה מאנשים שמנים, החרדה מאהבה היא מצב שממש יכול ליצור מצוקה רגשית אצל הסובלים מהבעיה. הפחד להתאהב הינו בעיה מובחנת וכשלא מטופלת עלולה להחמיר הבעיה עד כדי חיים בצילה. בעוד הפחד מלהתחייב שהזכרנו קודם מגביל אנשים להתחייב לעבודה או לקשרים אישיים, הפחד לאהוב מפעיל רגש שלילי כואב כשנוצר קשר רגשי של אהבה ואינטימיות. אחת הסיבות לזה יכולה להיות שאהבה גורמת לחוסר שליטה כי השליטה קשורה לחשיבה והגיון ואילו הרגש לא ניתן לשליטה. לכן במקרים מסוימים אנשים ירגישו חוסר אונים שמשתק אותם, עוד לפני שיש סיבה ברורה, אלא רק בגלל תחושת תחילתה של אהבה.

מהו פחד מאהבה? (פילופוביה)

לאנשים הסובלים מחרדה מלחוש אהבה כלפי אחרים יש פחד מהמחשבה על אהבה, בטח שמפחדים להיות בקשר אינטימי עם אחרים ולהרגיש רגשות כאלה. למעשה, הפחד הזה כל כך עז עד שהם מתקשים, או לפעמים ממש לא מסוגלים, ליצור ולקיים מערכות יחסים אוהבות. למה נקראת ההפרעה ככה? כמו בכל אבחנה של הפרעת חרדה, “פובוס” (פוביה) היא המילה היוונית לפחד. “פילוס” היא המילה היוונית שמשמעה לאהוב או אהוב.

פוביה ספציפית היא הפרעה של הימנעות ממצב מסוים אחד. אדם שנמנע מהמצב הפובי, במקרה שלנו מאהבה, נמנע בעצם מלחוש חרדה. וכך, הבחירה שלו היא בין חרדה לבין הימנעות. אם כך מדובר בחרדה “שנרגעת” כאשר נמנעים ממה שמעורר אותה. ככל שאדם לומד שהימנעות ממצב מסוים מרגיעה, כך מחריפה הבעיה. במצבים חריפים נוצרת הפרעה בתפקוד וביכולת לשאת קשרים אינטימיים, כך שפעמים רבות אותם אנשים מפסיקים את הקשר עוד לפני שנוצרה זוגיות, משפחה ואפילו קשרים עם חברים קרובים. לפעמים האדם כבר יודע מראש שעלול להרגיש אהבה ולכן הוא נמנע מקשרים שנמשכים יותר ממפגש אחד או שניים.

עד כמה נפוצה פילופוביה?

קשה לדעת בדיוק לכמה אנשים יש פוביה ספציפית של פחד להתאהב. אנשים רבים עשויים להסתיר את הפחד מאחרים או שייתכן ולא יזהו בעצמם שהם סובלים מחרדה זו. מצד שני קשה מאוד לחוקרים באקדמיה להבדיל בין הפילופובים לבין אנשים עם פחד מהתחייבות (גמופוביה), וייתכן שיש גם סיבות נוספות שבגללן האדם עוזב פתאום את הקשר המשמעותי למרות שהוא מהנה ויכול לספק לו את הצרכים הפסיכולוגיים. למרות שאנחנו לא יודעים כמה אנשים סובלים מפילופוביה, המחקרים מראים כי 1 מכל 10 מבוגרים ו-1 מכל 5 בני נוער יתמודדו עם הפרעת פוביה ספציפית כלשהי בשלב מסוים בחייהם. 

רוצה שניצור איתך קשר?

    איך יודעים מי בסיכון לסבול מפילופוביה? תסמינים וגורמים:

    • היסטוריה משפחתית: עדות להורה או לאדם אהוב שנאבק בחרדה בהקשר לזוגיות עלולה לגרום לך יותר לסבול מאותם פחדים נלמדים. לעיתים רק מצפיה באחרים בלי שאמרו לך דבר מה שלילי.
    • גנטיקה: מחקרים מסוימים מצביעים על כך שלאנשים מסוימים יש שינויים בגנים שגורמים להם להיות מועדים להפרעות חרדה ופוביות. כלומר הם יותר שמים לב “לסכנה” שבפגיעה ממישהו אהוב.
    • פוביות אחרות: ניתן להבין שמקרה נפוץ הינו שיש לאדם יותר מפוביה אחת. מישהו עם פחד מאהבה עלול גם לחשוש ממחויבות (גמופוביה), דחייה או נטישה.
    • מערכות יחסים קשות קודמות: ילדים שחווים גירושין או יחסים קשים בין ההורים, מוות של הורה, נטישה או קשר אחר מתעמר ו/או התעללות, חרם חברתי, עשויים להקשות להרגיש אהבה כלפי אחרים. הדבר נכון גם לגבי מבוגרים שחווים בגידה, גירושין, התעללות או נטישה.
    • פחד מדחייה ונטישה: העובדה שאדם קרוב עוזב אותך עלולה להוביל לפחד מאהבה. מבוגרים שחווים דחיות חוזרות מבני זוג או חברים עלולים לפחד לאהוב.
    • לחצים תרבותיים או דתיים: קבוצות מסוימות מעודדות נישואים בלי הרבה (אם בכלל) התחשבות באהבה. אתה עלול לפחד לאהוב אחרים אם קבוצת השייכות שלך לוחצת עליך לקיים קשר מונוגמי זוגי עם אדם שהוחלט עבורך.

    מהם תסמיני הפחד או החרדה מלהתאהב?

    אנשים החוששים מאהבה עשויים להגיב בדרכים שונות. לדוגמא:

    • לא להיות מסוגל לקיים יחסים אינטימיים.
    • חוויית חרדה קיצונית במערכת יחסים ודאגה כל הזמן להתאהב ולכן הקשר יסתיים.
    • לגרום לאדם לסיים מערכות יחסים בפתאומיות.

    כאשר אתה חווה רגשות של אהבה, ייתכן שיש לך את התסמינים הגופניים הבאים:

    • סחרחורת
    • פה יבש
    • תחושה קיצונית של אימה
    • בחילות, הקאות או שלשולים
    • הזעה מוגברת
    • נשימה מהירה ודופק מהיר
    • רעד או צמרמורת
    • קוצר נשימה

    ברור שעבור רוב מי שסובל מפילופוביה התחושה של אהבה מהווה סבל, לפעמים אפילו קיצוני, בניגוד למה שרוב האנשים חווים ברגעי התאהבות. לכן גם הקושי בטיפול. הטיפול בפוביות ספציפיות בדרך כלל הוא טיפול פשוט. מבררים מהו הגורם לפחד, והאדם נכנס למצב המפחיד בדמיון או במציאות. בהדרגה או באופן מלא, או בצורה ‘מוגזמת’. הפחד לאהוב מקשה ליצור מצב כזה בטיפול בקליניקה. אין מקום נגיש מחוץ לחדר הטיפול שניתן להגיע אליו ולחוש התאהבות. לכן, הטיפול חייב להתמקד בכל מה שסובב לבעיה, מתוך תקווה שברגע הנכון, האדם או האישה יצליחו להתגבר על החרדה, למרות שבתוך הטיפול לא התרגלו למצב הספציפי. 

    איך אנשי טיפול בבריאות הנפש מתייחסים לפילופוביה?

    אם הגעתם לטיפול בגלל פוביה כמו חרדה מלאהוב, סביר להניח שחיפשתם מומחה לטיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), שיכול לעזור לכם להתגבר על פילופוביה. צורה זו של פסיכותרפיה (טיפול בשיחות) עוזרת לך לזהות מחשבות והתנהגויות שגורמות לך לשימור בעיית הפחד מאהבה, ובמקרה של פוביה זו העבודה נעשית הרבה בחלק של המחשבות שלך ושל הדמיון. חשוב להבין כי לא בכל טיפול פסיכולוגי עובדים בצורה ממוקדת זו.

    מתי כדאי לפנות לאיש מקצוע?

    בקשה מצוות מכון פסגות

    מובן וטבעי שכל אחד ואחת מאיתנו נרצה להישמר מפני כאב גופני או נפשי. במאמר הזה פירטנו למה כאשר הפחד מאהבה גורם למצוקה פיזית או נפשית, או משפיע על היכולת שלך לבנות קשרים, דווקא כשכואב, טיפול יעיל וממוקד יכול לעזור. נתינה וקבלה של אהבה אמורים להרגיש טוב. אין אדם שלא זקוק לקשר חברתי כלשהו. כשפילופוביה גורמת לך לפחד מלקבל או לבטא רגשות של אהבה, העולם שלך עלול להפוך למקום בודד ומתסכל. 

    טיפול CBT יכול לעזור לך ללמוד איך להתמודד עם הפחד הזה.  ככל שתטפל מהר יותר בבעיה, בחלוף הזמן, תוכל ליצור קשרים אינטימיים ואוהבים עם בני או בנות זוג.

    אם אתם סובלים מפחד מלחוש אהבה או להתאהב, חשוב לדעת שאתם לא לבד. ישנם אנשים רבים אחרים שמתמודדים עם הפרעה זו במידה כזו או אחרת, וישנם טיפולים יעילים שיכולים לעזור לכם לנהל את הפחד שלכם ולחיות חיים מלאים.

    סיכום

    אמנם נדמה שהמקרה שלכם מיוחד מאוד ואולי אבוד ושאין טעם להשקיע בכלל בפתרון הבעיה. האמת היא שכאשר מדובר בחרדה מאהבה, ניתן ללמוד איך להגיב כנגד החרדה ולהצליח להרגיש חיבור רגשי ואוהב לבן או בת זוג שהייתם רוצים להכיר בעתיד. זכרו כי כמו בכל חרדה שמתפתחת להפרעה, גם במקרה של חרדה מלחוש אהבה – הימנעות מלהכיר אנשים אולי מעניקה הקלה זמנית, אבל היא לא מקדמת אתכם לפתרון הבעיה.

    בעזרת אבחון וטיפול מקצועי בגישה התנהגותית קוגניטיבית CBT, ניתן ללמוד לנהל את הפחדים ולא לאפשר להם לשלוט בחייכם. טיפול מתאים יכול לעזור לכם לשוב ולחיות חיים מלאים ומאושרים.

    הצוות המקצועי שלנו זמין עבורכם לכל שאלה.