טריכוטילומניה וטיפול – האפליקציה הישראלית שעוזרת להתמודד עם טריכוטילומניה

טריכוטילומניה, הידועה גם בשם תלישת שיער, הינה הפרעת  התנהגות המאופיינת בדחף בלתי נשלט לתלוש שיער. הדחף לתלוש שיער מרגיש בלתי ניתן לשליטה, גם כשמנסים להימנע ממנו. כאשר התלישה מוגברת, היא יכולה להוביל לקרחות בראש, בשיער הפנים, גבות, ריסים או זקן, וקרחות אלו עלולות לגרום לבושה, חרדה ואשמה. הסיבה הישירה לתלישה היא תחושת הקלה ודרך להפחתת מתח ולחצים.
תלישת שיער היא פעולה שיכולה לקרות לכל אחד, גבר או אישה. תלישה של שיער בגוון אפור מדי או תלישת שערה “שאינה במקומה” היא נורמלית ומתבצעת על ידי רוב האנשים בזמן כלשהו בחייהם.
במאמר זה, נדון בכמה נקודות חשובות כדי להבין מהי ההפרעה, ונסביר על טיפול חדש הזמין באפליקציה ישראלית לפתרון הבעיה. חשוב לנו להסביר כי מדובר בפעולה נורמלית, אך התחושות הקשות שהיא מובילה אליהן מייצרות מתח נפשי והפרעת התנהגות, ולכן מחפשים לה פתרון.

במה יעסוק המאמר?

  • תסמינים של טריכוטילומניה
  • מצב הגיוני לעומת מצב של הפרעה
  • מה גורם לטריכוטילומניה?
  • גורמי סיכון לטריכוטילומניה
  • כיצד לטפל בטריכוטילומניה?
  • על מה משפיעה טריכוטילומניה?
  • כיצד מאבחנים טריכוטילומניה?
  • כמה זמן נמשכת בעיה של טריכוטילומניה?
  • האם השיער צומח בחזרה לאחר סיום הטיפול בבעיה?
טריכו - טיפול

אילוסטרציה: חיטוט אובססיבי בשיער לפני בחירת השיערה וביצוע התלישה

מהי טריכוטילומניה?

תלישת שיער עלולה להתרחש בכל אזור בגוף בו צומח שיער. עם זאת, האזורים הנפוצים ביותר הם הקרקפת, הגבות והעפעפיים. מקומות תלישה שדווחו פחות הם אזורי בית השחי, הפנים, הערווה והישבן. תוצאות תלישת שיער משתנות מאזור שבו נראית התקרחות מלאה ומצבים אחרים שניתן לראות בהם צפיפות שיער דלילה יחסית.

בשלבי ההתחלה של הבעיה השיער צומח בחזרה, אבל לאורך זמן הבעיה עלולה לגרום לנשירת שיער לצמיתות עקב נזק מתמשך לזקיק השערה.

זיהוי התסמינים של הפרעת ‘טריכו’ והתנהגויות קשורות

1. תלישת שיער שוב ושוב באזורי גוף שונים
2. ניסיון לשלוט בתלישת השיער שלך לעיתים קרובות
3. לחץ נפשי טרם פעולת תלישת השערה
4. הרגשת שחרור מתח לאחר תלישה
5. משחק עם שערה או חיכוך שערה על גבי העור
6. חשק לנשוך שערה, לנשוך או ללעוס את השיער (בייחוד אם הוא אסוף לצמה)
7. חשק לתלוש שיער עם מרקם מסוים (יבש/שרוף וכדומה)
8. נשירת שיער עם קרחות קטנות או גדולות
9. אם תלישת שיער נעשית בסוד וחשוב לך להסתיר את הפעולה מאנשים אחרים

הפרעה של תלישת שיער או מצב נורמלי?

תלישת שיער היא התנהגות נפוצה בקרב אנשים רבים. תלישה של שיערה לבנה או אפורה מדי או תלישת שערה סוררת היא נורמלית, ומתבצעת על ידי רוב האנשים בזמן כלשהו בחייהם. אנשים רבים נוטים לשחק עם השיער, לפתל אותו על האצבעות, אחרים עשויים לנשוך או לקרוע שיערה במקום לתלוש אותה. התנהגויות אלו אינן מתאימות לאבחון של הפרעת טריכוטילומניה (שהיא הפרעת תלישת שיער). הגדרה של טריכו כרוכה במצב של תלישת שיער חוזרת ונשנית שבתורה מקלה על מתח, על מצוקה רגשית, וגורמת לבעיה משמעותית, מה שאינו מתקיים בתלישת שיער מזדמנת מדי פעם. כלומר, זו בעיה אם זה מייצר הפרעה בעיני האדם שתולש שיער.

גורמים לטריכו

אירועי לחץ כמו סכנה ביטחונית מתמשכת, מצוקה רגשית, בעיה פיזית כרונית, כעס מצטבר, לחץ כרוני בעבודה והלימודים (ועוד סיבות רבות), עלולים להוביל להתגברות מתח גופני הקשור לתחושות של אימה, פחד וחרדה. חרדה משפיעה על התיאבון ועלולה להוביל לאכילה לא סדירה, עייפות, ובעיות שינה. אלו בתורם יכולים לגרום בסופו של דבר ללחץ נפשי ומתח גופני קבועים שמעוררים טריכוטילומניה. טריכוטילומניה יכולה לקרות גם ללא סיבה מורגשת, למשל שעמום, צורך בפריקת מתח ותחושת שליטה.

הפרעה זו יכולה לקרות בעצימות שונה. ייתכנו תקופות של העדר דחף לתלישת שיער ובזמן מסוים תתחיל תקופה של החמרה. תלישה של שיער יכולה להיות סימן לחרדה או מתח הנוצרים מבעיות שגרתיות.

הבעיה היא שבשלבים מסוימים בחיים זה יכול להפוך לפעולה אוטומטית. האוטומט לתלוש יקרה לא רק בלחץ אלא גם כאשר חשים שעמום או חוסר וודאות. לעתים קרובות אנשים עלולים שלא להבין שהבעיה שלהם היא הפרעה נפשית מוכרת הקשורה למשפחת ה-OCD. בגלל חוסר המודעות הם יאשימו את עצמם במצב ופשוט יראו בבעיה הרגל רע. כפי שהסברנו, הפעולה מקלה עליהם במצבי מתח ולחץ, אפילו שעמום, ולכן תיוגה כהרגל רע אינו מעלים את הבעיה, לא מוביל לפתרון יעיל ואפילו יכול להחמיר את המצב ואת תלישת שיער הראש או הפנים.

כמה נפוצה הטריכו?

טריכו היא הפרעה נפוצה, היא שכיחה יותר אצל נשים מאשר אצל גברים והיא מופיעה בעיקר אצל ילדים ומתבגרים, אך היא יכולה להופיע גם אצל מבוגרים ללא קשר להרגל בילדות. בעוד אצל ילדים ומתבגרים ההורים מזהים שיש בעיה, בקרב מבוגרים הבעיה נשמרת בסוד וקשה להעריך במדויק כמה בוגרים סובלים מההפרעה.

מה גורם להפרעת טריכו?

הגורמים להפרעה אינם ידועים בוודאות. חוקרים סבורים שהיא קשורה לגורמים גנטיים, ביולוגיים והתפתחותיים. גורמים התפתחותיים משמעותם כי זו התנהגות, הרגל שניתן בהחלט ללמוד כנגדו הרגל מתחרה, כשההרגל לתלוש שיער בתקופה מוקדמת יותר בחיים.

הטיפול המדויק בבעיית טריכוטילומניה משתנה בהתאם לאדם, אך הוא עשוי לכלול:

  • טיפול התנהגותי-קוגניטיבי (CBT): טיפול פסיכולוגי שמתמקד בשינוי המחשבות וההתנהגויות שתורמות להפרעה, בייחוד למידת התנהגות “מתחרה” בהרגלי המשחק ותלישת השיער.
  • טיפול משולב: לעיתים קרובות משתמשים בשילוב של טיפול תרופתי וטיפול התנהגותי-קוגניטיבי.

טיפול בטריכוטילומניה יכול להיות מאתגר, אך הוא אפשרי. עם טיפול מתאים, אנשים רבים עם טריכוטילומניה יכולים לשלוט בדחף לתלוש שיער ולשפר את איכות חייהם.
אם אתה חושש שאתה או מישהו שאתה מכיר סובל מטריכו, חשוב לפנות לטיפול מקצועי. טיפול מוקדם יכול לעזור למנוע נזק נוסף לשיער ולשפר את איכות החיים.

מה מגביר או משמר את בעיית הטריכו?

  • קרחות ודלילות בשיער יכולות להיות מאוד מצלקות נפשית עבור אנשים. הבעיה המתמשכת יכולה להוביל לירידה בדימוי העצמי, לתחושות של בושה או אשמה, ולפגיעה בביטחון העצמי.
  • תלישת שיער כשלעצמה יכולה להיות חלק מבעיה של התנהגות כפייתית (בדומה לטקס הרגעה ב-OCD). אנשים עם טריכוטילומניה עשויים למצוא את עצמם מתקשים לעצור את עצמם מפעולת תלישת שיער, גם כאשר הם מודעים להשלכות של ההתנהגות שלהם. זה יכול להוביל לתחושות של חוסר שליטה, חרדה וחוסר אונים.
  • טריכוטילומניה יכולה להיות סימפטום של הפרעות חרדה או דיכאון. אנשים עם הפרעות חרדה או דיכאון עשויים להשתמש בתלישת שיער כדרך להתמודד עם רגשות שליליים כמו מתח, חרדה או עצב.

מחקרים הראו כי אנשים עם טריכוטילומניה מועדים יותר לסבול גם מהפרעות חרדה ודיכאון. מחקר אחד מצא כי 70% מהאנשים עם טריכוטילומניה סובלים מהפרעת חרדה, ו-30% סובלים מהפרעת דיכאון.

אם אתה סובל מטריכו, חשוב להיות מודעים לכך שזו הפרעה שעלולה לגרום לבעיות של דיכאון וחרדה. אם אתה חווה גם סימפטומים של הפרעות חרדה או דיכאון, חשוב לפנות לטיפול מקצועי. טיפול מתאים יכול לעזור לך להתמודד עם כל ההיבטים של ההפרעה.

רוצה שניצור איתך קשר?

    במידה ואת או אתה מרגישים שחסרים לכם כלים להשתלט על ההתנהגות התלישה יש לנו חדשות טובות:

    שינוי קטן באמצעות מעקב יומי יכול לחסוך לך עוגמה נפשית בשל טריכו. הכירו את אפליקציית SoloUno

    בשנה האחרונה גוברות העדויות ממשתמשי האפליקציה המעידות על כך שניתן לפתח שליטה, להפחית ואף להמנע מתלישה בעזרת אפליקציה שפותחה בישראל במיוחד עבור התגברות על טריכוטילומניה והרגלים דומים שקשה להפסיק אותם. כך זה עובד:

    האפליקציה שפיתח עומר ביאלר, הסובל מטריכו בעצמו, נועדה לעזור לפתח שליטה ומודעות להרגל בעזרת אפליקציה המאפשרת לדחות את פעולת התלישה, להתאמן בהתנגדות לתלישה, ולדווח על תלישה ברגע שהיא קורית. האפליקציה עוזרת ללמוד מהם הטריגרים שמובילים לתלישה ומאמנת את המשתמש להתנגד ברגע שהדחף עולה.
    האפליקציה נועדה לאפשר לדווח באופן מהיר כך שיהיה ניתן להתמיד בה ביום יום, מבלי לייצר טרחה גדולה מדי בהתעסקות סביב ההרגל.
    בנוסף\ האפליקציה מאפשרת חוויה קהילתית לאנשים בעלי סימפטומים דומים, כך שהיא עוזרת להרגיש פחות לבד. כוחה של הקהילה מסייע לאנשים לשתף ברגעי לחץ, תסכול וגם בהצלחתם, אם בקבוצה גדולה (בווטסאפ) ואם במסגרת פרטנר/ית שמצוות ויחד כזוג, לומדים את הבעיה האישית ומדרבנים לתרגל יום-יום.

    סוף סוף: כלי זמין שעוזר לטווח ארוך עם בעיית הטריכו

    אחת מהבעיות של אנשים שעברו טיפול עבור טריכו הינה הקושי ליישם את ההתנהגות המתחרה בתלישה שאותה למדו בטיפול, בגלל שלא תרגלו מספיק לאורך זמן. אנחנו יכולים לשער שהצלחת המשתמשים/ות באפליקציה SoloUno מושגת לטווח ארוך (ככל שניתן לדעת מאז הושקה) בגלל הזמינות שלה והקלות של הלמידה של הפעולה המתחרה.
    חבר צוות הטיפול שלנו נמרוד עישר ישב עם עומר ביאלר לקפה כדי לשמוע על האפליקציה החדשה שפיתח. רצינו להבין מה עוזר לאנשים להצליח בבעיה שלרוב חוזרת לאחר הטיפול. הנה מה שהיה לעומר ביאלר לספר:

    מה גרם לך להתחיל עם הפרויקט?
    ביאלר: “אני בעצמי סובל מטריכו כבר כמה שנים. הדהים אותי לגלות שמאוד קשה להפסיק עם זה וניסיתי להבין מה אפשר לעשות. הלכתי לטיפול CBT שעזר למשך תקופה אבל לא הצליח להכחיד את ההרגל, ומשם עברתי לנסות אפליקציות שונות של גמילה. בשלב מסוים הבנתי שלתופעה הזו יש אופי מיוחד משלה. רציתי לייצר אפליקציה שתעזור לי לפתח מודעות ושליטה באופן יום יומי כדי שאוכל באמת לשנות את ההרגל הזה לטווח הרחוק. בניתי את האפליקציה בהשראת טיפול ה-CBT שעברתי ו-“שיעורי הבית” שקיבלתי בו.

    טריכו בישראל

    מפגש ראשון למשתמשי האפליקציה מקהילת הטריכו בישראל

    איך אתה יודע שהכלים שאתה נותן עוזרים למגוון רחב של אנשים?
    “זו הייתה השאלה הראשונה שלי: האם דיווח יום יומי יעזור לאנשים לפתח שליטה ולהפחית את ההתנהגות? התחלתי מפניה לקהילת טריכו ישראל והצעתי לאנשים להתחיל לדווח באופן פשוט ויום יומי על ההרגל שלהם. הרבה אנשים נרשמו לניסוי והתחילו לדווח באופן יום יומי (בעזרת טופס פשוט בהתחלה). להפתעתי – אנשים התמידו בזה. לאורך 3 החודשים הראשונים הייתי בקשר רצוף עם כל מי שהיה בניסוי והתגובות היו טובות. אנשים דיווח שהם מפחיתים את ההרגל (חלקם הגיעו גם לתקופות ללא הרגל כלל) ודיווח על תחושת שליטה ובטחון עצמי טובה יותר. מבחינתי זה נתן לי רוח גבית להפוך את זה לאפליקציה שתעזור לקהל רחב יותר.”
    ביאלר מוסיף: “ככל שהזמן התקדם הבנתי שאולי יש פה משהו שבאמת יכול לעזור להרבה אנשים במצב דומה לזה שלי. בשלב מסוים פשוט החלטתי ללכת על זה עד הסוף, ולנסות לראות אם יכולה להיווצר כאן אפליקציה שתעזור לאנשים עם טריכו ושאר סוגי ההתנהגויות שאנשים מתקשים להפטר מהם, בין אם אלו התנהגויות מעולם בעיות ה-BFRB (כסיסת ציפורניים, חיטוט בעור, קילוף שפתיים וכו’) ובין אם התנהגויות אחרות שקשה להיגמל מהם כמו עישון סיגריות, קנאביס וכו'”.

    מה היית מציע לעשות?
    “אני כמובן אמליץ לנסות את האפליקציה ולראות אם היא עוזרת לכם לשפר את השליטה בהתנהגות כלשהי שהייתם רוצים להפחית/להפסיק. אין מה להפסיד מלנסות. האפליקציה יודעת ללוות ולייצר מוטיבציה יומיומית לשיפור ההרגל. היא נועדה להיות מעין “דואלינגו” לשינוי הרגלים. חשוב להגיד שזה כמובן לא קל לשנות הרגלים כמו שכולנו יודעים, אבל אם מספיק רוצים ומוכנים להשקיע בכך קשב יומיומי – אפשר להגיע לתוצאות. עד היום בערך 20% מהאנשים שהורידו אותה הצליחו להתמיד לאורך זמן משמעותי ולראות שיפור בהרגלים שלהם.”

    צפית שזה יעזור גם נגד עישון סיגריות?
    “אני חושב שמההתחלה הבנתי שהיתרון של האפליקציה הוא בעזרה מול התנהגויות שמכל סיבה שהיא לא מצליחים להיפטר מהן. זה יכול להיות טריכו שפשוט קשה להיפטר ממנה, וזה יכול להיות מישהו שמעשן סיגריות עשרות שנים ולא רוצה או לא מצליח להגמל מהן. בכל אחד מהמצבים האלה האפליקציה תוכל להתאים כי היא עוזרת לקחת צעדים יום יומיים בדרך להפחתה/גמילה. מאות אנשים משתמשים היום באפליקציה עבור מגוון הרגלים, חלקם הפתיעו גם אותי, נגיד ניסיון להפחית צפיה בחדשות או שימוש ברשתות חברתיות.

    מכון פסגות אינו אחראי על תוצאות השימוש באפליקציה והמידע המובא במאמר הוא לידיעה בלבד ואינו מהווה כל יעוץ או טיפול לבעיה. במצב בו הבעיה פוגעת באיכות החיים חשוב לפנות למטפלי CBT, טיפול התנהגותי קוגניטיבי, המותאם ביותר להפרעות הקשורות בהתנהגות.

    קישור להורדת האפליקציה מחנות אנדרואיד >
    קישור להורדת האפליקציה מחנות אפל סטור >

    רוצה שניצור איתך קשר?