חשיפה: שימוש ב-CBT משולב בריפוי בעיסוק מגדיל את פוטנציאל תוצאות הריפוי משמעותית

מחקרים מוכיחים כי שילוב טיפולי CBT בתהליכי ריפוי בעיסוק מגדיל את פוטנציאל הריפוי ומעצים את התוצאות עבור המטופל

ריפוי בעיסוק הוא אחד היישומים הקליניים המשלבים באופן המובהק ביותר את הסימביוזה בין הגוף והנפש. זהו תחום טיפולי, פרא-רפואי, המיושם במטרה לשפר תפקוד ועצמאות של אדם מטופל.

הריפוי בעיסוק הוא תחום טיפולי שתומך בתהליכי שיקום, למידה וחינוך. הוא מיושם רבות במערכת החינוך, בגני ילדים ובבתי הספר בסיוע לילדים עם בעיות מוטוריות, מנטליות ורגשיות ומבוסס רבות על עקרונות ממדעי החברה וההתנהגות לצד הרפואה.

ילדים על הספקטרום האוטיסטי, ילדים עם צרכים מיוחדים ובעיות מוטוריקה שונות – קשיים בכתיבה, ציור או משחק, מטופלים באמצעות ריפוי בעיסוק, וכן מבוגרים בעת שיקום מנזק מוחי או גופני וכאלו המעוניינים לשפר את יכולותיהם.

מרפאים בעיסוק עובדים עם מטופלים בכל הגילאים ובמסגרות רבות ושונות. בבתי חולים, במוסדות שיקום, בבתי ספר, גני ילדים, במתנס”ים, במכונים וגם בקליניקות פרטיות. עבודתם באה לידי ביטוי בשיפור היכולות הפיזיולוגיות והקוגניטיביות של המטופלים, וחלק ניכר מעבודתם נושק להיבט הרגשי. מתוך כך, עלתה חשיבות השילוב של גישות פסיכותרפיות בתהליכי ריפוי בעיסוק.

merapim_beisuk

ביניים: מחקרים הראו כי טיפול קוגניטיבי התנהגותי מעצים את התוצאות עבור מטופלי  ריפוי בעיסוק

CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי) היא גישה טיפולית מוצלחת שזוכה לאהדה רבה בקרב אנשי רפואה ומטפלים ברחבי העולם. השיטה מאפשרת להתגבר על קשיים ובעיות נפשיות באמצעות שינוי דפוסי החשיבה וליצור שינוי בהתנהגויות לא רצויות. CBT   הוא טיפול קצר וממוקד המאפשר להבחין בתוצאות כבר בזמנים קצרים ולבצע שינוי בחיי המטופל, מקצה לקצה.

מחקר שנערך בשנת 2009 ושילב תכנית חינוכית עם עקרונות קוגניטיביים-התנהגותיים אצל מטופלים עם כאבי גב תחתון הוכיח כי המטופלים בקבוצת הטיפול השתפרו משמעותית עם הזמן ובאופן מובהק יותר מהמטופלים בקבוצת הביקורת הפלסבו לאחר הטיפול.

מחקר שנערך בשנת 2011 ובחן את ההיתכנות והיעילות המוקדמת של התערבות טיפול קוגניטיבי התנהגותי בסיוע של מרפאים בעיסוק למטופלים עם אוסטיאוארתריטיס בברך, חשף את הצלחת השילוב. המחקר נמצא כי 45% מהמטופלים שנחשפו לטיפול CBT דיווחו על שיפור בתפקוד הגופני, לעומת 13% שלא נחפשו לטיפול CBT. בדוח המחקר נכתב כי תוכנית קוגניטיבית-התנהגותית נתמכת מקוונת לאנשים עם אוסטיאוארתריטיס בברך המועברת על ידי מרפאים בעיסוק היא ריאלית ועשויה לתרום לשיפור התפקוד הגופני.

לדברי אורית גלעד, מרפאה בעיסוק הפועלת לשילוב ילדים ומתבגרים עם הפרעות נפשיות במערכת החינוך, “שילוב טיפול CBT מדייק את הטיפול ומעניק נופך נוסף לריפוי בעיסוק”.

“אחד הקשיים העיקריים בעבודה עם ילדים בריפוי בעיסוק, הוא ההימנעות”. היא אומרת, “גם ילדים שהגיעו להישגים משמעותיים בקליניקה, ימנעו פעמים רבות מפעילויות שגורמות להם קושי ומצריכות התמודדות כשהם מחוץ לקליניקה”.

מדוע בחרת להוסיף הכשרת CBT לריפוי בעיסוק?

“אני מרפאה בעיסוק מזה 23 שנים. עובדת במערכת החינוך ובשנים האחרונות גם באופן פרטי. העבודה במערכת החינוך היא רב-צוותית, כלומר צוות של מטפלים שאני חלק מהם, וכל אחד מהם מטפל בתחומו. כך נחשפתי לטיפול ה- CBT ומצאתי שהוא מספק מענה בזמן קצר, למגוון רחב קשיים. התחלתי לקרוא על השיטה ולחקור את הנושא והחלטתי שהיא יכולה לסייע מאוד בריפוי בעיסוק.

“הכוח של ה- CBT המשולב בריפוי בעיסוק הוא בדיוק ‘השפה הטיפולית’ והדיאלוג עם המטופל. בריפוי בעיסוק יש מונח: ‘שימוש מודע בעצמי’, שמשמעותו היא שהמטפל הולך גם הוא להיות חלק מהחוויה הטיפולית. ה- CBT היא שפה שנכנסת לתוך הטיפול ומסייעת גם למטפל וגם למטופל  במישור הנפשי והקוגניטיבי”.

merapim_beisuk2

מדוע בחרת ללמוד CBT במכון פסגות?

“אהבתי את הגישה של מכון פסגות כבר מהתחלה, מהשיחה הראשונה. גישה שהיא פתוחה מאוד לרעיונות, לביקורת, מאוד נעימה ומעצימה את הלומדים. בנוסף, במכון פסגות יש את מערך ייעוץ שעובד עם מערכות החינוך שזה התחום שבו אני עוסקת, ואין הרבה תכניות אחרות שהן ספציפיות להתמודדות טיפולית בתוך מערכת החינוך.

איך את משלבת את טיפול ה-CBT בתהליכי הריפוי בעיסוק עם מטופלים?

“השילוב נעשה בשתי נקודות עיקריות. הראשונה היא באמצעיים הטיפוליים עצמם. לדוגמה, חישוק שהילד לומד לקפוץ לתוכו, בשיטת ה- CBT אנחנו מכניסים רגשות חיוביים לחישוק ומוציאים ממנו רגשות שליליים. כך החישוק הופך מאמצעי טיפולי פיזי, גם לאמצעי טיפולי רגשי.

הנקודה השנייה החשובה ביותר זה נושא ההימנעות, כאמור. ילדים שמצליחים להתקדם ולבצע פעולות שקשה להם לבצע כשהם בתוך הקליניקה בליווי שלי, וכשהם בבית או בבית הספר, הם נמנעים מביצוע הפעולות הללו. ה- CBT מאוד חזק בטיפול בהימנעות, כי הוא מטפל בהיבט הרגשי וההתנהגותי. ה- CBT נכנס כאן בצורה מובהקת באמצעות מודלים עמוקים שמאפשרים לנו להבין, מדוע ישנה הימנעות, מה הילד מספר לעצמו שגורם לו להימנע ומה אני יכולה לספר לו כדי שהנרטיב שלו ישתנה. ה-CBT מדייק ומעצים את הטיפול והתוצאות ניכרות בשטח”.

מכון פסגות מקיים תכנית לימוד CBT גוף ונפש – באמצעות כלים חווייתיים של יצירה ואומנויות. המיומנויות הנלמדות שמות דגש על היבטים תחושתיים, פיזיולוגים ורגשיים, המרחיבים ומעמיקים את הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי.

התכנית מיועדת למטפלים באמנויות ולמטפלים פרא רפואיים: קלינאי תקשורת ומרפאים בעיסוק, פסיכולוגים חינוכיים ועובדים סוציאליים קליניים, המבקשים לשלב כלים חווייתיים ממוקדי גוף ונפש.

רוצה שניצור איתך קשר?