מתח נפשי

מהו מתח נפשי, והאם ניתן לווסת אותו ?

לפי תפיסת מכון פסגות, המתח הוא רגש “מפעיל”. משמעות הדבר היא שמתח דרוש לנו באופן קבוע על מנת לבצע פעולות תקינות בחיינו. לעומת זאת, עודף מתח נפשי גורם לנו לתקיעות, פוגע בכישורים שלנו ומשתק את יכולת הפעולה שלנו.

למעשה, המתח הנפשי הינו רגש, ומשום כך איננו מסוגלים לווסת עודף או חוסר שלו, כך שהוא עלול לפגוע בתפקודנו (זאת במידה ואין לנו מיומנויות שימוש בטכניקות מתאימות).

רוצה שניצור איתך קשר?

    ד”ר ניר עישר, מטפל ומרצה במכון פסגות, מדבר על מתח, בדגש על מתח לקראת בחינות:

    מהן הסיבות למתח?

    למעשה, כמעט כל דבר עלול לגרום למתח. בין אם הוא התרחש בעבר, מתרחש בהווה או עלול להתרחש בעתיד. המציאות מייצרת לנו אינספור מצבים של מתח נפשי ו”סטרס” (stress): המצב הבטחוני, הפוליטי, הכלכלי ואפילו ריבוי התפקידים שמזמנת לנו המציאות היום-יומית.

    כמו כן, פער בין ציפיות להתרחשות בפועל יכול ליצור מתח גם הוא: דברים פעוטים כגדולים ביומיום שלנו מתרחשים אחרת ממה שאנו מצפים, ובכל פעם שנוצר פער בין ציפיותינו להתרחשות מסוימת, הדבר עלול להביא אותנו לתחושות מתח, כעס או חרדה.

    חשוב לזכור כי גם סיבות רפואיות יכולות לשלוט במידת המתח, וליצור עודף או חסר שלו.

    מהן הסכנות הנשקפות ממתח עודף או חסר?

    תפקוד ירוד– קיימות הוכחות מדעיות לכך שהתפקוד נפגע בעקבות מתח. עודף מתח פוגע ביכולות הלימודיות, בזיכרון לטווח הקצר (קושי בלזכור דברים חדשים שנלמדו), בריכוז וביכולת החשיבה.

    הימנעות מטיפול בעודף מתח, עלולה להביא לסיכון גבוה להתפתחות חרדה, תסמינים גופניים כגון מיגרנות, שרירים תפוסים, עייפות ואף התקף לב.

    ברמה החברתית, מתח מזיק ליחסים הבינאישיים, ועלול להביא לבדידות.

    חוסר מתח קיצוני (אפתיות, apathy) עלול להביא לחוסר יכולת להתחיל דברים, לחוסר מוטיבציה ולחוסר יעילות- כל אלו פוגעים אף הם בתפקוד.

    מתי עליכם לפנות לעזרה מקצועית ?

    • האם פעילות גופנית, עיסוי גופני או חופשות אינם עוזרים להשתחרר מהמתח?
    • האם אתם חשים חוסר יכולת להתחיל דברים?
    • האם בזמן האחרון יש לכם פחות מוטיבציה לעשות דברים?

    במידה ועניתם “כן” על אחת השאלות, אנו כאן בשבילכם!

    ניתן להתקשר למוקד הטלפוני המקצועי של מכון פסגות בטלפון 03-5288171

    רוצה שניצור איתך קשר?