דיסתמיה: טיפול
ראשית, מהי דיסתימיה?
דיסתימיה היא הפרעת מצב רוח דכאונית ממושכת. כולנו עוברים משברים לא פשוטים בחיים ומנסים להתמודד איתם בדרך הטובה ביותר, אך לחלקנו יש נטייה גבוהה יותר מלאחרים למצבי רוח ירודים כאשר האפיזודה הירודה הזו יכולה להימשך לאורך זמן. דיסתימיה מאופיינת בחוסר עניין והנאה מפעילויות שבעבר כן נהנו מהן, ערך עצמי נמוך, עצבנות, ירידה באנרגיה ופגיעה ברמת התפקוד.
מה ההבדל בין דיסתימיה לדיכאון קליני?
דיסתימיה היא הפרעת דיכאון מתונה או כרונית, אבל בשונה מדיכאון קליני, היא פחות חמורה, או שחומרתה פחותה. עם זאת, אנשים הסובלים מדיסתימיה יכולים להרגיש תחושות קשות מאוד שיפריעו למהלך התקין של חייהם.
אם את\ה מרגישים שאתם מתמודדים לבד עם דיסתימיה, אתם טועים מאוד. מבין הפרעות מצב הרוח, דיסתימיה היא בין ההפרעות הנפוצות ביותר. כ-3-6% אנשים מהאוכלוסייה יסבלו מדיסתימיה (ולרוב נשים לוקות בדיסתימיה יותר מגברים).
איך לאבחן דיסתימיה?
האבחון צריך להתבצע על ידי פסיכיאטר או על ידי פסיכולוג קליני פסיכודיאגנוסטי.
התסמינים הנפוצים של דיסתימיה הם:
- היעדר אנרגיה, חוסר מוטיבציה, אובדן הנאה מפעילויות שבעבר אהבנו
- חוסר תקווה, תחושת חוסר אונים מציפה, קושי לראות שניתן לצאת מהמצוקה
- חוסר סבלנות
- נטייה להיקלע לקונפליקטים
- רצון להתבודד, הזנחת קשרים חברתיים חשובים
- ביקורת עצמית מופרזת, ערך עצמי ירוד, תחושת אשמה עצמית
- מחשבות טורדניות לגבי העבר וההווה
שימו לב שאנשים הסובלים מדיסתימיה יכולים לחוות רגעים של הנאה ואופטימיות. אך לרוב מצב הרוח הדיכאוני יכריע, והרגעים בהם יש מצב רוח טוב לא מחזיקים לאורך זמן.
איך נראה טיפול בדיסתימיה?
טיפול CBT בדיסתימיה הוא היעיל ביותר, ובמידת הצורך מומלץ לשלב גם טיפול תרופתי. טיפול קוגניטיבי- התנהגותי (CBT) הוכח כיעיל ביותר עבור הפרעות מצב רוח שונות, ביניהן גם דיסתימיה.
טיפול CBT דוגל בטיפול יחסית קצר מועד, שכן טיפול זה הוא מאוד ממוקד לבעיה עכשווית מסוימת. הטיפול בדיסתימיה מתחלק לחלק הקוגניטיבי ולחלק ההתנהגותי.
בהיבט הקוגניטיבי, טיפול לדיסתימיה מתמקד בבחינת דפוסי חשיבה שליליים קיימים, זיהוי שלהם, ורכישת דפוסי חשיבה חדשים. למשל, לאנשים הסובלים מדיסתימיה יכול להיות דפוס חשיבתי שגורם להם לפרשנות שלילית ולראייה “שחורה” של המציאות, אשר גוררים התנהגויות שליליות ומצב רוח דכאוני ירוד. ביחד עם המטפל ניתן לזהות דפוס זה ולהכניס קצת אור פנימה – באופן שרואה את העולם בצורה יותר חיובית ומציאותית.
בחלק ההתנהגותי של טיפול CBT לדיסתימיה, נתבסס על שימוש בחיזוקים חיוביים שהיו חסרים למטופל, בין אם בגלל טראומה מסוימת, שינוי פתאומי בחיים, משבר נוכחי או מתקופה מוקדמת יותר בחיים וכד’. טיפול CBT לדיסתימיה מעשיר את המטופל בחוויות חיוביות ובתחושת מסוגלות ונעניק לו כלים להרפיה. למעשה, במהלך טיפול בדיסתימיה נרצה להעניק למטופל כלים להתמודדות עם רגעים בהם המחשבות הדיכאוניות וחוסר האונים מתגבר, כמו גם להציף אותו בחוויות חיוביות על מנת לתרום לתחושת איזון ולראיית עולם יותר אופטימית.
מה קורה בין הפגישות של טיפול CBT לדיסתימיה?
טיפול לדיסתימיה בגישה התנהגותית-קוגניטיבית צריך לכלול גם “שיעורי בית”, כלומר משימות מסוימות שעל המטופל לבצע עד הפגישה הבאה. למשל, למלא טבלת ניטור אשר מטרתה לזהות דפוס חשיבה מסוים או לעקוב אחר רגשות מסוימים, לעשות פעילות מרגיעה במהלך היום, לנהל סדר יום מסוים שיתרום לתחושה חיובית ועוד. כך שלמרות ששעה אחת בשבוע עם המטפל יכולה ליצור אפקט עצום עבור המטופל, לעתים ישנן משימות שעל המטופל לבצע בבית בין הפגישות.
בסופו של דבר, טיפול CBT בדיסתימיה נועד לעזור למטופל בחיי ביומיום, ולכן ראשית צריך לעקוב אחר הרגשות שקורים למטופל בחיי היומיום (כדי לבחון אותם ולהעריך את המצב) ולאחר מכן יש להתחיל “להכניס” לחיי היומיום את הדפוסים הקוגניטיביים וההתנהגותיים החדשים שנרכשו. לכן נדרשים “שיעורי בית” בין הפגישות.
מה לעשות עכשיו?
אם אתם מרגישים תחושת דכדוך שמעיקה עליכם ולא עוזבת, לצד חוסר מוטיבציה והערכה עצמית נמוכה, ואתם מעוניינים להרגיש אחרת – צרו איתנו קשר ותשאלו אותנו על טיפול בדיסתימיה בגישת CBT. המטפלים שלנו בעלי ניסיון רב במגוון תחומים, ביניהם גם טיפול בדיסתימיה, ואנחנו כאן לכל שאלה. אנחנו מאמינים שהשינוי אפשרי ושמגיע לכם להרגיש אחרת.
ואתם?
רוצה שניצור איתך קשר?