פחד מאינטימיות: טיפול

אינטימיות היא הרבה יותר מקרבה פיזית, זו היכולת להחליף רגשות ומחשבות אישיות עם אחרים ולהגיב בתשומת לב, הבנה ותיקוף. אנשים שיש להם מערכות יחסים אינטימיות חווים רווחה גדולה יותר לעומת אנשים שאין להם מערכות יחסים כאלו, עם זאת גם אם נדמה כי מדובר במצב אידיאלי, עבור אנשים מסוימים יחסים אינטימיים מעוררים פחד ואפילו חרדה אמיתית

מהו פחד מאינטימיות?

פחד מאינטימיות מוביל לכך שאנשים הסובלים ממנו ירגישו מאותגרים להיות קרובים פיזית או רגשית לאחרים. הפחד מוביל למערכות יחסים מסובכות ומורכבות ויותר מכך, הוא מהווה שיקוף לכך שאיננו מרגישים בנוח עם מי שאנחנו, ולכן בנינו סביב עצמנו הגנות. 

אנשים שחווים פחד מאינטימיות אינם מרשים לעצמם להיות פגיעים במערכות יחסים עם אחרים ולמרות הסברה הרווחת, אין לפחד זה קשר עם חוסר רצון לחוות אהבה, אלא לכך שאם מישהו מתקרב ומציע אהבה, אנחנו נרגיש שלא בנוח, משהו בתוכנו לא יבטח באהבה הזאת, מה שיגרום לנו לדחות אותה. 

הגורמים לפחד מאינטימיות

הפחד מאינטימיות נגרם בדרך כלל מחוויית היקשרות לא בטוחה. היקשרות בטוחה נוצרת בינקות או בילדות, בכל פעם שהבענו אי שביעות רצון, אי נוחות או פגיעה קיבלנו מההורים תיקוף לכך שמה שאנו מרגישים נורמלי. כלומר היקשרות בטוחה היא כזו שבה ההורים אימתו את הרגשות שלנו וניחמו אותנו. 

לעומת זאת, היקשרות לא בטוחה, נמנעת או חרדתית, היא כאשר הבענו חוסר שביעות רצון וההורה לא הגיע, לא היה בסביבה או לחלופין דאג יותר מדי.

ילדים שגדלים עם חוויית היקשרות לא בטוחה בטוחים שהרגשות שלהם לא לגיטימיים, ושגם אם יביעו אותם לא יזכו לעזרה. תחושה כזאת מובילה לפחד מאינטימיות, ולקבירת הרגשות עמוק בפנים בתקווה שהם ייעלמו, בהדרגה זה הופך להיות מפחיד לשחרר את הרגשות הללו גם כמבוגרים. 

ישנם גורמים נוספים אשר פוגעים ביכולת לסמוך על אחרים כמבוגרים כמו למשל טראומה מינית, פיזית או רגשית או הפרעת אישיות שמגבירה את הפחד מאינטימיות. 

רוצה שניצור איתך קשר?

    מה הסימנים של פחד מאינטימיות?

    המון פעמים לוקח זמן לזהות שמתמודדים עם פחד מאינטימיות מכיוון שפחד זה בא לידי ביטוי במערכות יחסים. התסמינים הבאים יכולים להצביע על כך שאולי אתם סובלים מפחד מאינטימיות:

    • אתם חרדים לחופש ולעצמאות שלכם בכל מחיר. 
    • אינכם מרגישים בנוח עם יותר מדי קרבה, למרות שאתם רוצים להיות קרובים לאחרים.
    • אתם נוטים שלא להיפתח לבני הזוג שלכם ובני הזוג מתלוננים שאתם מרוחקים רגשית.
    • כאשר אתם מתמודדים עם אי הסכמות אתם מרגישים צורך לברוח או שאתם מתפוצצים.
    • אתם מתארים את עצמכם כרוח חופשית עם מערכות יחסים קצרות וכיבושים רבים.
    • אתם נמצאים בכוננות תמידית לכל סימן של שליטה או חדירה לטריטוריה שלכם.

    איך מתגברים על פחד מאינטימיות?

    אם אתם סובלים מפחד מאינטימיות עליכם ללמוד להרגיש מחדש. לעשות זאת לאחר שבחרתם באופן מודע להכיל את הרגשות שלכם. זה ידרוש מכם לבצע החלטה מודעת. ברגע שתקבלו את ההחלטה הזאת, יהיה לכם קל יותר לעזור לעצמכם, ולאחרים לעזור לכם. 

    כמובן שטיפול גם חשוב, ולו רק בגלל שהפחד מאינטימיות קשור לא פעם לחוויות ילדות קשות ולטראומות שיש להתמודד איתן. מעבר לכך, בניית מערכת יחסים עם המטפלים יכולה להעניק לכם את האפשרות להתנסות ביצירת קשר חדש המבוסס על אמון. 

    ישנם סוגים שונים של טיפולים אך כאשר בוחרים, מומלץ לבחור מטפלים שמתמחים בטיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT). סוג זה של טיפול מתאים ביותר להתמודדות עם פחד מאינטימיות, לרבות פוביות ופחדים באופן כללי. הטיפול יעזור לתקן התנהגויות לא רצויות ויסייע לשפר את הוויסות הרגשי על ידי למידה ויישום אסטרטגיות אחרות להתמודדות עם הצפה רגשית והימנעויות.