הפרעת סכיזופרניה והזיות

ראשית חשוב לזכור כי מחשבות ודמיונות הן הכרחיות במינון הנכון, הן אינן מזיקות כל עוד אנחנו יודעים להפריד בינינו לבין מחשבה מפחידה.

חלום בהקיץ והיכולת להפליג בדמיון מרצון במאית השניה אל מחשבות על רצונות או כמיהה עמוקה, אלה מרכיבים חשובים ביכולת החשיבה המופשטת. גם מחשבות לא נעימות על סכנה יגרמו לנו לבצע את הפעולות הנכונות כדי למנוע אסון.

עם היכולת המחשבתית מגיע גם מחיר – המוח יכול להיות אמן בזיהוי סכנות אפשריות וכך מתפתחות הפרעות חרדה שונות.

סכיזופרניה – תסמינים וגורמים נפוצים 

כשמדובר על הזיות פעמים רבות המחשבות הראשוניות יהיו נעימות או חסרות משמעות מיוחדת. אם אדם סובל מחוסר איזון כימי במוח (טבעי או בעזרת חומרים משני מצב רוח), החלימה הנייטרלית עלולה להפוך למחשבות מחרידות, ממש כמו סיוט שבו אנחנו לא מבחינים שזה רק בדמיון. הבעיה שזה עוצמתי וקורה בזמן ערות.

בשל חוסר הוודאות על קיומו של האיום האפשרי החרדה ‘נכנסת לפעולה’: או בצורת הימנעות מפעולות רבות שמגבירות חרדה, או בצורה אקטיבית של ניסיון לוודא האם יש סכנה, למשל על ידי חיפוש אישורים למחשבות, גם במחיר של בושה גדולה, לדוגמא: לוודא אם גם האדם שלידי שמע רעש או ראה דמות. הבעיה מתחילה כשזה קורה הרבה פעמים וללא שליטה. בדומה לחוסר האיזון הכימי שקורה בגלל הפרעת סכיזופרניה או שימוש בחומרים כימיים להנאה או כהתמכרות. אם אדם יחווה פרנויה בגלל סם כנראה שיוותר עליו בהמשך החיים. לעומת זאת הפרעה נפשית אינה בחירה או העדפה, היא יכולה להפריע לריכוז ולחשיבה, לפגוע במערכות יחסים ובמקרים חריפים גם לקטוע תוכניות גדולות בחיי האדם.

מה זה סכיזופרניה?

סכיזופרניה היא הפרעה נפשית כרונית וקשה המשפיעה על איך אדם חושב, מרגיש ומתנהג. אנשים עם סכיזופרניה עלולים לחוות הזיות, אשליות, חשיבה לא מאורגנת וקשיים קוגניטיביים (מחשבתיים) אחרים. ההפרעה תקרא ‘סכיזופרניה’ רק לאחר אבחון מקיף שנמשך לאורך חצי שנה לפחות מאז ההתקף הראשון.

אפשר ללמוד לחיות ולנהל חיים בריאים לצד ניהול ההפרעה כפי שנסביר בהמשך המאמר.

איך מרגישות הזיות

 הזיות הן חוויות שאדם חווה בעזרת החושים שמתרחשות בהיעדר טריגר חיצוני. הן יכולות להיות חוויה בה אדם מספר שרואה מולו דמות או התרחשות, חוויה שמיעתית כמו קולות, הזיה בחוש המישוש (אפילו כאבים שלא קיימים) או הזיה של ריח או טעם. 

הזיות הן אירועים המזוהים במידה רבה עם סכיזופרניה, אך הן יכולות להופיע גם במצבים בריאותיים-נפשיים אחרים, לדוגמא בהפרעת אישיות דו-קוטבית, דמנציה,  OCD והתמכרות לסמים ותרופות.

כמו בהפרעות אחרות, כשיש תדירות ועוצמה גבוהה של מחשבות או גירוי חושי, בסכיזופרניה ההזיות הן לרוב סימן לכך שההפרעה פעילה. הן יכולים להפריע בשל התדירות והעוצמה ויכולות להקשות על אנשים לתפקד בחיי היומיום. במקרים מסוימים האדם ינסה לישון כדי לא לחוות את ההזיות.

רוצה שניצור איתך קשר?

    בסוף לא מתרגלים להכל

    הזיות הן חלק בודד מתוך כמה תסמינים של הפרעת סכיזופרניה, כאשר ההזיות פעילות במיוחד האדם יעדיף לפעמים לישון כדי להימנע מהן כאמור. אחרי הכול התחושה בה אדם מופצץ על ידיו מחשבותיו שלו והרגשות העוצמתיים שמתגברים אינן חוויה שנהפכת לסבילה. היא פוגעת בין היתר ביכולת לריכוז, בוויסות הרגשי, ביחסים הבין אישיים ופוגעת ביכולת לשיפוט המציאות. על כל אחד מהשפעות אלו ניתן לקבוע מטרה נפרדת בטיפול CBT.

    באופן כללי ניתן לחלק את ההזיות לשני סוגים עיקריים: 

    שמיעתי וחזותי.  הזיות שמיעה הן הסוג הנפוץ ביותר של הזיות בסכיזופרניה.  הם כרוכים בשמיעת קולות או צלילים אחרים שאינם נוכחים בפועל.  הזיות ראייה מופיעות פחות בהשוואה להזיות שמיעה.  הכוונה היא שאדם מספר שרואה דברים שאינם קיימים במציאות.

    חשוב להבין שהזיות יכולות להיות מאוד מציאותיות ואמיתיות לאדם שחווה אותן.  הן יכולות להיות כל כך משכנעות שהאדם מאמין שההזיות אכן מתרחשות.  לכן אנשים עם סכיזופרניה מתקשים לפעמים להבחין בין מה שאמיתי ומה שלא קיים.

    קחו לדוגמא אדם שחווה הזיה שמיעתית שבמהלכה שכן או שכנה הגרים בדירה מעל צועקים וכועסים על האדם, מובן שקשה מאוד להבחין בין אם ההזיה השמיעתית אמיתית או נחוות במוח בלבד.

    דוגמא אחרת יכולה להיות הזיה חוזרת של כאב פיזי, שכמובן קשה מאוד להבין שהתחושה היא תולדה של הפרעת סכיזופרניה.

    הזיות “רגילות”

    הזיות אינן תמיד סימן למצב בריאותי נפשי.  הן יכולות להופיע גם אצל אנשים ללא הפרעות בריאותיות-נפשיות.  הזיות רגילות הן לרוב חולפות ואינן גורמות למצוקה כלשהי.  אלו פשוט מחשבות שמגיעות בגלל מתח, עייפות או חסך חושי.

    תחשבו על זה, למי מאיתנו אין עודף מחשבות שהקשר בינן לבין העובדות הוא מקרי?  במצבים מסוימים?

    אם אתם חווים הזיות רגילות, אין צורך להבהל. הן אינן סימן למצב בריאותי נפשי.  עם זאת, אם ההזיות מתמשכות או גורמות לכם למצוקה, עליכם לפנות לפסיכיאטר או מטפל/ת מוסמך. הסבל אינו הכרחי, ניתן ללמוד איך לחיות עם תסמיני הסכיזופרניה וללמוד איך לנהל את המחלה להחזיר את האמון שלך בחושים והמחשבות שלך.

    סוגי הזיות נפוצים

     * הזיות היפנגוגיות: אלו הזיות המתרחשות בזמן שאתה נרדם. הן יכולות להיות חזותיות, שמיעתיות או מוחשיות.

     * הזיות היפנופומפיות: אלו הזיות שמתרחשות בזמן ההתעוררות.  הן דומות להזיות היפנוגוגיות.

     * תסמונת האוזן המוזיקלית: זהו מצב שבו אנשים שומעים מוזיקה שאינה קיימת בפועל.

     * ריחות פנטום: זהו מצב שבו אנשים מריחים דברים שלא נמצאים שם בפועל.

     * טעמי פנטום: זהו מצב שבו אנשים טועמים דברים שאינם קיימים בפועל.

    טיפול בהזיות: איך לצאת מסכיזופרניה?

     ישנם מספר טיפולים שונים הזמינים להזיות בסכיזופרניה.  הטיפול הנפוץ ביותר הוא תרופות אנטי פסיכוטיות.  תרופות אנטי פסיכוטיות עוזרות להפחית את הסימפטומים של סכיזופרניה, כולל הזיות.  טיפולים אחרים העשויים להועיל כוללים טיפול קוגניטיבי התנהגותי שבו לומדים לרכוש אמון מחדש בעצמינו, בחושים, במחשבות ומתרגלים מיומנויות חברתיות חשובות שעוזרות לנו להישאר בכאן ועכשיו על אף התגברות מחשבות וחרדה, שכאשר קוראים בטבעיות עלולים להזכיר מצב הזייתי.

    לדוגמא: נסו להיכנס לנעלי אדם שמתבייש והמום על כך שלפני מספר שנים חווה ביוש ונלקח לאשפוז בגלל שמיעת 5 קולות שונים במקביל, כיום בהווה אדם זה יתקשה לשהות במקום בו אנשים רבים מדברים יחד, זו חוויה עוצמתית עבורו אם לא עבר טיפול שסייע לו לנתק בין הזיכרון הכואב לבין חוויה חושית רגילה. הדוגמאות הן רבות ולכן בטיפול CBT  נעשית הערכה והתאמה מדויקת לבעיות שאדם משתף בהן.

     אם אתם חווים הזיות, חשוב לפנות לעזרה מקצועית.  איש מקצוע בתחום בריאות הנפש יכול להעריך את הסימפטומים שלך ולפתח תוכנית טיפול המתאימה לך.