תסמונת טורט: דרכי טיפול

תסמונת טורט (Tourette Syndrome) היא הפרעה נוירולוגית המשפיעה מהותית על חיי האנשים הסובלים ממנה. עיקר הביטוי שלה הוא בתנועות או קולות לא נשלטים ולא רצוניים, מה שנקרא בשפה “עממית” טיקים. לסובלים מתסמונת טורט קשה מאוד עד בלתי אפשרי לשלוט בטיקים הללו, אשר יכולים להיות קלים כמו מצמוצים מרובים אך בהחלט יכולים גם להיות קשים מבחינת קולות, תנועות ואמירות בלתי נשלטות. 

נסביר אודות תסמונת טורט ונפרט לגבי מסלולים טיפוליים העשויים לספק הקלה מסוימת לסובלים מתסמונת נדירה ומורכבת זו. מלכתחילה חשוב להדגיש כי כיום אין תרופה לתסמונת טורט או טיפול שבאופן מוחלט עוצר ומפסיק את התסמינים (את הטיקים), אך המדע היום יודע הרבה יותר לגבי טריגרים של טיקים בטורט וגם מכיר בטכניקות מסוימות היכולות להפחיתם או לנהל אותם בצורה אפקטיבית יותר. 

במכון פסגות אנו לא מטפלים ישירות בתסמונת טורט – בין היתר כי כאמור אין טיפול ממשי ומלא להעלמת התסמינים של טורט, אך הצוותים שלנו בהחלט מסייעים במכלול הבעיות הרגשיות והנפשיות שהתמודדות עם טורט יכולה לעורר וכן מלמדים טכניקות היכולות לסייע להפחתת הטיקים. 

מהי תסמונת טורט בילדים ומה הביטויים שלה?

טורט מופיעה לרוב בגילאי הילדות, כאשר השכיחות של התסמונת נחשבת כיום בסביבות 6 ילדים לכל 1,000 ילדים, בכל העולם. התסמונת נפוצה יותר אצל בנים לעומת בנות, לא לגמרי ברור מדוע. כמו כן, יש לא מעט מקרים בהם תסמונת טורט מופיעה בילדות, אך תסמיני הטיקים נעלמים עד סוף גיל ההתבגרות. המקרים הקשים והמורכבים יותר הם כמובן של אנשים שעבורם התסמינים והטיקים ממשיכים גם בשנות בגרותם ולמעשה כל החיים. 

תסמונת טורט מוגדרת הפרעה נוירולוגית התפתחותית, אך גם כיום הגורמים להתפתחותה אינם ידועים או מובנים לחלוטין. הביטוי הפיזי של טורט הוא בתסמינים של טיקים שונים, המשתנים מאוד בין הסובלים מהתסמונת. טיקים יכולים להיות תנועות גופניות לא רצוניות ולא נשלטות, קולות, מילים שהאדם אומר (נפוץ לקשר טורט לקללות, אך זה לאו דווקא מדויק או רלוונטי לכל הסובלים מטורט) וכיוצא באלו. יש טיקים המוגדרים פשוטים והם יהיו לרוב קצרים וקטנים יותר ויש טיקים מורכבים וקשים יותר, כמו כן מחלקים את הטיקים לקוליים או פיזיים-מוטוריים. 

על אף שלא לגמרי יודעים מה המקור הפיזיולוגי להתפתחות תסמונת טורט אצל ילדים הסובלים ממנה, היום ידוע כי מצבי לחץ, מצוקה רגשית וסטרס באופן כללי בהחלט מקדמים את הופעתם של טיקים ואת אובדן היכולת לשלוט בהם. מבחינת הסובלים מטורט – כאשר באופן מובן, מרגע שהטיקים מתחילים המצוקה הנפשית והרגשית של הילדים והאנשים עולה וזה עשוי ליצור קושי מתמשך וגובר לשלוט בחומרת ועוצמת הטיקים.

רוצה שניצור איתך קשר?

    בעיות והתמודדויות נוספות הנפוצות אצל הסובלים מתסמונת טורט

    אמנם אלו לא תסמינים ישירים של טורט, אך בגלל שמדובר על תסמונת עם ביטוי פיזי כל כך בולט ולא נשלט, הגיוני שהיא תורמת להתפתחות בעיות והתמודדויות רגשיות ונפשיות נוספות. כך למשל, יש נתונים המראים על קשר בין OCD לבין תסמונת טורט וילדים ומבוגרים המתמודדים עם טורט לא אחת יסבלו גם מתופעות כמו הפרעות קשב, תחושת ערך עצמי נמוך, חרדות, נטייה להסתגרות חברתית, בעיות שינה, דיכאון, בעיות התנהגות וכיוצא באלו. 

    דרכי טיפול וסיוע למחלת טורט

    אין טיפול המרפא או מעלים לגמרי תסמונת טורט. עבור חלק מהאנשים, יש השפעה מרגיעה וחיובית מסוימת עם שימוש בתרופות פסיכיאטריות מסוימות. דרך אחת לשיפור ההתמודדות והניהול של תסמיני טורט היא דרך טיפול בבעיות הרגשיות, הנפשיות וההתנהגותיות הנוספות שלא אחת מלוות את הסובלים מטורט, כאשר לגישה הקוגניטיבית התנהגותית (CBT) יש לא מעט הצלחות בנושא. 

    טיפול התנהגותי וקוגניטיבי בהיבטים כמו חרדה, הפרעת קשב, ניהול סטרס ואינטראקציות חברתיות עשוי מאוד לעזור בהרגעת והשקטת המתח וכך גם בהפחתת הטיקים ושיפור היכולת לשלוט בהם או לכל הפחות לזהות לפני שהם עולים ולהתנהל באופן שיותר תואם אישית להעדפות המטופל.

    מוצרים קשורים

    ספר להפחיד את הפחד

    ספרים בהוצאתינו