גזלייטינג / Gazlighting – התעללות נפשית במסגרת מערכות יחסים
קרה לכם שהייתם בשיחה בה האדם השני גרם לכם לפקפק בנכונות של מה שאתם אמרתם? האם זכור לכם ששמעתם מילים בסגנון הבא:
- ” תגיד לי השתגעת? “
- ” אתה מגזים! “
- ” תפסיקי להיות כזאת רגישה! “
- ” על מה אתה מדבר? זה לא קרה.. נראה לי שדמיינת! “
- ” אני דואג לך מאוד, לדעתי משהו לא בסדר אצלך! “
אם נתקלתם במשפטים כאלה או דומים, ייתכן שנקלעתם להתנהגות הנקראת ‘גזלייטינג’. הכוונה היא לניסיונות לערער את היציבות הנפשית של הנפגע/ת, לשלול את כשירות תפיסותיו/ה ואמונותיו/ה, באמצעות הכחשה של המציאות העובדתית, הולכת שולל והטעיה, הצגת מידע סותר למציאות או הסתרת מידע משמעותי.
פירוש מקור המונח Gazlighting
המושג ‘גזלייטינג’ או באנגלית ‘Gazlighting’ והמיקוד בו הם חדשים יחסית, המונח הפך פופולרי לפני בערך 12 שנים. התנהגות זו מוכרת עוד מימי קדם בהגות הפילוסופית העתיקה. מקור המילה עצמה הינו במחזה שעובד לסרט מצליח מסוף שנות ה-30 של המאה הקודמת הנקרא Gaslight. הסרט מתאר מערכת יחסים פוגענית בין בני זוג. הנה הצצה קטנה:
בשנת 2022 יצאה סדרה בשם זהה אשר מציגה את סיפורם של האנשים מאחורי פרשת ווטרגייט וניסיון הכפשת חלקם על ידי גורמי הממשל.
דוגמאות וסימנים לגזלייטינג / Gazlighting
גזלייטינג / Gazlighting יכול להתרחש בכל סיטואציה חברתית: במשפחה, במקום העבודה, במסגרות חינוכיות וגם במסגרות רחבות יותר. למשל, כחלק מהתעמרות במקום העבודה ייתכן מצב שבו תנאי העסקת העובד נפגעים. ראשית העובד יתריע על הפגיעה כלפיו, כתגובה המנהל הגזלייטר עשוי לא לתעד שום שיחה על הנושא וירגיע שיברר על כך. מאוחר יותר כשהפגיעה בתנאי העסקה תמשיך ותתעצם יכחיש המנהל כל שיח קודם על הנושא ויטען שזה פרי דמיון העובד. על כך יתווספו מניפולציות נוספות ככל הנראה.
אדם הפועל כך, הגזלייטר, מרוויח מהסיטואציה ולכן לא ישנה ביוזמתו את דרכיו. מכאן ברור כי המניעה כולה מושתת על מי שמניפולציות אלה נעשות כלפיו.
אחת הבעיות המשמעותיות במצב הזה היא שהאדם לא מודע שהדבר נעשה לו. קיימת תחושת אי נוחות גדולה אבל המוח שלנו נוטה לתת לה פירושים נורמטיביים ומיטיבים, הכוללים לפעמים אפילו האשמה עצמית, לקיחת אחריות, תוך כדי סלחנות לאגרסיביות המופעלת כלפיו.
התחלת ההגעה לפתרון עוברת באופן כללי בין שתי שאלות. האם אני מודע למציאות כפי שהיא? האם אני מצליח להטיל ספק בהנחת היסוד והעובדות אותן הצד השני מנסה להנחיל במחשבות שלי? הפתרון אם כך היא חשיבה עצמאית על המרכיבים השונים, תמיד יהיה גרעין של אמת במסכת השקרים של הגזלייטר, אך האקטיביות של הנפגע/ת תוכל לקרות בחלקים שאינם עובדתיים.
חשוב לכולנו ללמוד להיזהר ממצבי גזלייטינג. נשמח אם תעלו את המודעות לכך בשיחות הסלון הקרובות עם המשפחה והחברים.
רוצה שניצור איתך קשר?