העולם המורכב של רגישות יתר: ניווט בספקטרום של רגישות רגשית וחושית ואיך טיפול CBT יכול לעזור

בעולם של ימינו אנשים עם רגישות יתר מתמודדים עם אתגרים ייחודיים כשהם מנווטים בעולם שלעתים קרובות מרגיש חונק ומציף רגשית. רגישות יתר, הידועה גם בשם קשיים בויסות (המידע) החושי או הרגשי, היא בעיה שבה קיימת מודעות מוגברת “ותגובתיות” לגירויים חיצוניים (חושים) או פנימיים (רגשות עוצמתיים). מאפיינים אלו יכולים להתבטא בדרכים רבות ושונות על פני מצבי חיים שונים, הבדלי מגדר ובקבוצות גיל שונות. במאמר זה אנו נתעמק בעולם המסקרן של רגישות יתר למידע או קושי בויסות חושי או רגשי, ונחקור בעזרת דוגמאות מגוונות כיצד הבעיה משפיעה על אנשים.

רגישות יתר במצבים קבועים

רגישות יתר במצבים קבועים מתבטאת בצורה שונה בהקשרים שונים. לדוגמה, מצב של סביבה צפופה ורועשת יכול להיות מטריד במיוחד עבור אנשים עם רגישות יתר בחוש השמיעה, מיזופוניה. הרעש והמהומה יכולים להציף, ולהוביל לתחושות של חרדה, חוסר שקט או אפילו פאניקה. לפעמים זה מתבטא בפחד מלהשתגע באותו רגע. תארו לעצמכם אישה צעירה שנמצאת במסיבה בדירה של חבריה. הרעש התמידי וריבוי השיחות מעוררים עומס יתר במידע החושי, וגורמים לה לרצות לברוח למרחב שקט יותר כדי להתאושש.

מצד שני, רגישות יתר יכולה להתבטא גם בתגובה לרמזים רגשיים עדינים. תארו לעצמכם גבר עם רגישות יתר לרמזים חברתיים (חוש ראיה ושמיעה). אפילו השינוי הקטן ביותר בטון הדיבור של האחר, או שינוי בשפת הגוף או בהבעות הפנים, יכול לעורר תגובות רגשיות עזות מצידו. תסמונת רגישות יתר זו לרמזים חברתיים עלולה לגרום לאותו גבר לנסות כל הזמן לנחש ולנטר את עצמו באובססיביות, מה שמוביל לתחושות של חוסר ביטחון וספק בעצמו.

מגדר ורגישות יתר

בעוד שרגישות יתר יכולה להשפיע על אנשים מכל מין ומגדר, הצורה שהרגישות תתבטא עשויה להשתנות. נשים, למשל, לרוב מכוונות יותר לניואנסים רגשיים ונוטות לגלות אמפתיה מוגברת. זה יכול להפוך אותן לרגישות יותר ותיווצר חוויית עומס רגשי במצבים הכרוכים בעימות או מצב שירגישו מצוקה. למשל, אישה צעירה שצופה בסצינה קשה בסרט עלולה למצוא את עצמה נרגשת עד דמעות, וחווה את רגשות הדמויות כאילו היו שלה. המצב בו מזדהים עם דמות בסרט נכון גם עבור גבר רגיש, אך מתבטא אחרת מנשים, לרוב.

לעומת נשים, גברים החווים רגישות יתר בחושים עשויים להפגין אותה בדרכים שונות מנשים. המסרים החברתיים מעודדים לעתים קרובות את הגברים לדכא רגשות מסוימים, מה שעלול לגרום להצטברות של מתח רגשי. כתוצאה מכך, כאשר מתמודדים עם מצבים אינטנסיביים, גברים עם רגישות יתר עלולים לחוות הצפה רגשית, מה שמוביל לתחושת תסכול או אפילו כעס. לדוגמה, גבר בשנות ה-40 לחייו מתמודד עם מועדי הגשה רבים ומלחיצים בעבודה, עלול לחוות קושי לווסת את רגשותיו, וכתוצאה מכך להתפרצויות זעם וכעסים שלכאורה אינן פרופורציונליות לסיטואציה.

גיל ורגישות יתר

רגישות יתר יכולה להשפיע על אנשים בכל קבוצות הגיל, והשפעתה מתפתחת ככל שאנו מתבגרים. אצל ילדים, רגישות יתר עלולה להתבטא בתגובות מוגברות לגירויים תחושתיים, כגון רעשים חזקים, בגדים מגרדים או ריחות חזקים. הם עלולים להיות המומים בקלות ולחפש נחמה בסביבות מוכרות ומרגיעות. ילד שחברו יגע בו קלות עלול לפרש את הנגיעה כחוויה לא נעימה ולכעוס לדוגמא.

בגיל ההתבגרות, רגישות יתר יכולה להצטלב באתגרים של גיבוש זהות ולחצים חברתיים. בני נוער עשויים להיות רגישים יתר לביקורת או למצבי דחייה, ולפרש אותם כביקורת או ממש התקפה אישית. רגישות זו יכולה לתרום לתחושות של בדידות וחרדה, ועלולה להשפיע על ההערכה העצמית שלהם ועל טיב מערכות היחסים שלהם.

אצל מבוגרים, רגישות יתר עלולה לנבוע משילוב של שינויים פיזיולוגיים הקשורים לגיל וחוויות חיים מצטברות. עומס במידע החושי יכול להיות מאתגר יותר לניהול, מה שמוביל לעלייה ברמות הלחץ. לדוגמה, פנסיונר שפעם היה בעל גמישות פיזית גבוהה עלול למצוא את עצמו מוצף ביתר קלות על ידי משימות יומיומיות, כגון ניהול כספים או הסתגלות לטכנולוגיות חדשות.

רוצה שניצור איתך קשר?

    טיפול ברגישות יתר – גישה טיפולית מוכחת

    טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) הוא גישה טיפולית מוכרת שכוללת מגוון שיטות סדורות לבעיות שונות, שיכולה להועיל לאנשים החווים רגישות יתר במצבים שונים, נטיות בשל מגדר, ובקבוצות גיל שונות. חשוב לזכור שהטכניקות והשיטות הספציפיות בתוך CBT עשויות להשתנות בהתאם לאדם ולצרכים הייחודיים שלו, נרצה לפרט לפי הדוגמאות במאמר ולהסביר איך טיפול התנהגותי קוגניטיבי יכול לעזור לטפל בבעיות שתוארו:

    1. רגישות יתר לפי מצב: טכניקות של שיטת CBT יכולות לסייע לאנשים בניהול תגובותיהם באירועים ומצבים מציפים רגשית. טכניקה אחת היא הבניה מחדש של המחשבה האוטומטית המחרידה, זה כולל זיהוי ואתגור של דפוסי חשיבה שליליים הגורמים למצוקה. לדוגמה, עזרה לאישה הצעירה במסיבת הדירה לנסח מחדש את מחשבותיה ממחשבה של “אני לא יכולה להתמודד עם הרעש הזה” למחשבה מורחבת של “אני מרגישה מוצפת והצלחתי להתמודד בכך שמצאתי מרחב שקט כדי להתאושש, וכך חזרתי להנות מהמסיבה”. מחשבה זו יכולה להפחית את החרדה ולקדם אסטרטגיות התמודדות נוספות לפי העדפותיה.

    2. רגישות יתר לרמזים רגשיים: הגישה הקוגניטיבית יכולה לעזור לאנשים לווסת את התגובות הרגשיות שלהם לנוכח קליטת רמזים עדינים המעידים על רגש שלילי, על ידי שיפור המודעות, ההבנה של הרגשות שלהם. ניתן להשתמש בטכניקות כמו תשומת לב וויסות רגשות (עוצמה וזיהוי רגשות נלווים) כדי לטפח מודעות עצמית גדולה יותר וללמד אנשים להגיב לגירויים רגשיים בצורה מאוזנת יותר. בדוגמא שלנו במאמר, אותו הגבר שהינו רגיש יתר לרמזים חברתיים יכול ללמוד לאמת את רגשותיו תוך תיגר על פרשנויות שליליות ומחשבות אוטומטיות מוגזמות. למשל לזהות שאף אחד לא עושה בכוונה דבר, או, שהאדם אינו פגום או משוגע אם חווה פאניקה בשל רגישות היתר למידע שמגיע מהחושים.

    3. בעיות ספציפיות הקשורות למגדר: CBT יכול לתת מענה לאתגרים המושפעים מהשייכות למגדר הקשורים לבעיות שנובעות מרגישות יתר. עבור נשים (בהכללה, לפי מחקרים), הטיפול יכול להתמקד בבניית מיומנויות אסרטיביות והצבת גבולות למניעת עומס רגשי. מחקרים ראשוניים באונ’ חיפה מצאו כי במצבים חברתיים, נשים מתקשות לחוש רגש של גאווה לעומת גברים. לעומת הנשים, גברים יכולים לחוש גאווה ביתר קלות במצבים חברתיים, בהקשר לבעיות הנובעות מקושי בוויסות רגשי, הגברים, בהכללה, יכולים לשפר מיומנויות בעזרת התערבויות CBT המסייעות לאתגר אמונות נוקשות לגבי גבריות ולעודד ביטוי ועיבוד של רגשות בדרכים בריאות יותר. בשונה מהדחקת מגוון הרגשות שבדוגמא שתיארנו, הגורמת לכעס ותסכול.

    4. רגישות יתר הקשורה לגיל: ניתן להתאים טכניקות של CBT כך שיתאימו לצרכים בשלב ההתפתחותי של קבוצות גיל שונות. בקרב ילדים, למשל, טכניקות כמו טיפול בחשיפה באופן הדרגתי יכולות לעזור להם להתמודד עם עומס חושי. מתבגרים, בני נוער, יכולים להפיק תועלת מהתערבויות CBT המכוונות למחשבות אוטומטיות מעוותות, ובכך משפרות את ההערכה העצמית הפגועה. עבור מבוגרים, CBT יכול לסייע במסגור מחדש של מחשבות שליליות הקשורות להזדקנות ולעזור לפתח אסטרטגיות התמודדות יעילות לניהול גורמי לחץ.

    חשוב לציין ש-CBT היא גישה גמישה, מורכבת ממאות טכניקות ושלבים סדורים שנחקרו עבור שלל סוגי בעיות רגשיות. מטפלי CBT מתאימים את הטיפול לצרכים הספציפיים של כל אדם. בנוסף, השיטה משמשת לעתים קרובות בשילוב עם שיטות טיפוליות אחרות, בהתאם להעדפות הלקוח ומומחיותו של המטפל/ת. עבודה משותפת בין המטפל ללקוח חיונית כדי לזהות את התגובות היעילות ביותר לטיפול ברגישות יתר ולקידום רווחה כללית.

    פעמים רבות אדם או אישה מגיעים לטיפול שכבר קיימות דרכים יעילות שכבר נוקטים בהן, ולכן בטיפול בוחנים לא רק מחשבות, אלא גם התנהגויות שונות, ושואלים האם ההתנהגות מקדמת לעבר רווחת חיים או האם מגבילה שלא לצורך.

    בעוד שמאמר זה מנסה לספק סקירה כללית, מומלץ להתייעץ עם אנשי מקצוע מוסמכים לטיפול נפשי, לצורך הערכה מקיפה ומציאת גישת טיפול מותאמת אישית.

    מסר לקחת הביתה

    לסיכום, רגישות יתר היא מאפיין רב-צדדי המתבטא בצורה שונה במצבים (חברתיים או לבד) שונים, לעיתים זה תלוי מגדר, תלוי בקבוצות גיל שונות. הבנה והזדהות עם אנשים שחווים רגישות יתר במידע המגיע מהחושים יכולה לטפח חברה מכילה יותר שמכירה ומספקת את צרכיהם הייחודיים. על ידי קידום מודעות ומתן תמיכה, אנחנו בפסגות מאמינים שאפשר וצריך ליצור סביבה שבה אנשים שונים, רגישים יותר או פחות, יכולים לשגשג ושכולנו יכולים לאמץ את הרגישות המובנית שלהם ככוח ולא כמגבלה. אנשים עם רגישות יתר יגיבו בצורה נמנעת או עוצמתית כשיחוו הצפה, כל אדם יכול להתחבר לצורך הבסיסי של להיות חלק מהחברה על אף הקשיים הרגשיים.