מה זה שיתוק שינה וכיצד מתמודדים איתו?

שיתוק שינה הוא אחד המצבים הכי לא נעימים ומטרידים שאדם יכול להיקלע אליו בהקשר לשינה. מדובר על מצב שבו אדם מאבד את היכולת לזוז או לדבר, בעת שהוא נרדם או מתעורר. זו בהחלט יכולה להיות חוויה מפחידה ומערערת מאוד, כאשר האדם עשוי לחוש מאוים, כאילו משהו מחזיק אותו ללא יכולת לזוז, נחנק ובאופן כללי לחוץ ומפוחד מאוד. היום נבחן מצב זה ונדון האם יש טיפולים היכולים לסייע, למנוע או לנהל את התופעה. 

במהלך התקף שיתוק שינה (Sleep Paralysis) האדם יכול לעיתים לחוות הזיות עוצמתיות, אשר נקראות הזיות היפנוגוגיות או היפנופומפיות, כמו כן יש החווים חלומות מוחשיים מאוד בזמן התקף שיתוק. 

הגורמים לשיתוק שינה

הגורמים המלאים להתפתחות התקף של שיתוק בזמן השינה אינם ידועים במלואם למדע, אך הסברה הרווחת מדברת על קשר לשיבוש מחזור הערות-שינה הטבעי. גורמים נוספים העשויים לתרום להתפרצות התופעה המלחיצה הזו הם למשל:

  • מניעת / הימנעות או מחסור חמור בשינה.
  • זמני שינה לא עקביים ולא סדירים. בבית או במצבים כמו מעבר בין אזורי זמן או עבודה במשמרות.
  • מצבים רפואיים מסוימים כמו נרקולפסיה או דום נשימתי-חסימתי בשינה.
  • לחץ וחרדה בהחלט עשויים להיות גורמי סיכון לא מבוטלים.
  • נטילת תרופות מסוימות, למשל תרופות נוגדות דיכאון.
  • שימוש מתמשך בתרופות ו/או חומרים ממכרים אחרים, בדגש על חומרים ממריצים דוגמת קוקאין ואמפטמינים. 

חשוב להתייעץ עם גורם מקצועי

אם אתם חווים תופעה זו, חשוב מאוד לדבר ולהתייעץ עם גורם מקצועי הבקיא בתחום, למשל רופא/ה ו/או איש מקצוע בתחום בריאות הנפש. אלו יכולים לשלול או לאשר מצבים רפואיים הקשורים לתופעה ולקבוע את אפיק הטיפול המומלץ והיעיל ביותר למקרה הפרטני. 

רוצה שניצור איתך קשר?

    מה תוכלו לעשות כדי לנסות למנוע התקפים?

    תהליך הבדיקה עשוי להיות ממושך ומורכב ממגוון בדיקות והפניות, הן בהיבט פיזיולוגי-בריאותי והן בהיבט הנפשי-רגשי. אבל עד להשלמת הבירור וקביעת טיפול, ישנם כמה צעדים מעשיים שתוכלו לעשות היום כדי לצמצם את הסיכון להתקפים נוספים: 

    • שמירת סדר יום עקבי וסדיר בהקשר לשינה.
    • הכנסת מספיק שינה בכל לילה – 7-8 שעות אופטימלית.
    • תרגול ושמירה על היגיינת שינה איכותית ומותאמת לביולוגיה האנושית – שינה בחושך, הימנעות ממסכים ואור לבן/כחול בשעות שלפני השינה, חדר שינה קריר ושקט ומצד שני חשיפה לכמה שיותר שמש ואור טבעי-לבן במהלך שעות היום. 
    • הימנעות מחומרים העשויים לפגום או להפריע לשינה תקינה ואיכותית בלילה, בעיקר בשעות לפני השינה. זו כולל אלכוהול, קפאין, ניקוטין וכמובן חומרים ממריצים חזקים אחרים. 

    כיצד טיפול נפשי-רגשי עוזר נגד שיתוק שינה?

    לצד סיבות פוטנציאליות רפואיות, להיבט הנפשי יש משקל רב בהתפרצויות של התקפי שיתוק במהלך השינה. כך למשל אנשים הסובלים מחרדה או דיכאון עשויים גם לסבול משיתוק שינה מעת לעת וטיפול בריאות הנפש מותאם אישית יכול לסייע להפחית ולנהל גורמי סיכון ותסמינים. הטיפול הנפשי-רגשי יכול להיות בפני עצמו או גם לכלול טיפול בתרופות מתאימות. 

    CBT כטיפול אפקטיבי להתקפי שיתוק בשינה

    טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) נמצא כסוג טיפול שבהחלט יכול להועיל מאוד לאנשים הסובלים משיתוקי שינה, כאשר זוהי גישת טיפול המתמקדת בזיהוי ושינוי דפוסים שליליים בחיים ורכישת כלים מעשיים ליצירת השינוי הנדרש בחיי המטופל. 

    CBT יכול למשל לסייע לסובלים לזהות, להכיר ולשנות דפוסי חשיבה והתנהגויות שליליות, דברים העשויים לתרום להתפרצויות התקפי השיתוק. למשל חוויה של לחץ, חרדה, מחשבות טורדניות וכיוצא באלו, המובילה לזמני שינה לא סדירים וריבוי מסכים לפני השינה, יכולה בהחלט לתרום להתקף. 

    טיפול ה-CBT מלמד אתכם טכניקות הרפיה, דרכים מעשיות לשינוי דפוסי חשיבה והתנהגות ורכישת אסטרטגיות לניהול חרדות, דאגות ומחשבות אובססיביות, בין היתר. כל אלו יכולים לסייע בהשגת יותר שליטה על השינה ולכן על מניעת שיתוק שינה. 

    תרופות לסיוע בהתמודדות עם שיתוק בזמן שינה

    מרכיב טיפולי נוסף עשוי להיות תרופות, למשל תרופות נוגדות דיכאון או חרדה, אשר יכולות כמובן גם לעזור בקשיים נפשיים וקוגניטיביים אחרים ולא רק בהפרעות שינה. תרופות אלו, בהתאמה אישית של הסוג והמינון כמובן, יכולות לעזור לווסת מצבי רוח, לצמצם חרדה ולהיכנס באופן יעיל יותר לשגרת שינה בריאה ותקינה יותר. 

    התרופות יכולות כאמור להגיע בשילוב עם טיפול נפשי-רגשי או לבדן, כאשר קריטי להיוועץ עם גורמי מקצוע מיומנים ומורשים במכלול היבטי הטיפול, כולל תרופות והליכים נפשיים. 

    כמה זמן לוקח טיפול בשיתוק שינה?

    משך הטיפול מאוד משתנה מאדם לאדם וגם בהתאם לכמה גורמים, למשל חומרת התסמינים, סוג הטיפול שנבחר, מטרות מוגדרות מראש ועוד. יש שימצאו שיפור והקלה כבר תוך כמה מפגשים בודדים, בעוד שיש מקרים שייקח כמה חודשים כדי לראות שיפור משמעותי. 

    בגדול, טיפול CBT, הוא יחסית קצר מועד, עם דגש על בעיות ספציפיות המזוהות בתחילת התהליך וטיפול מעשי ומעמיק בפגישות שבועיות שגרתיות. 

    אם בוחרים בגישה טיפולית אחרת, למשל בטיפול פסיכואנליטי או בגישה הפסיכו-דינמית, התהליך לרוב יהיה ארוך יותר ועשוי אף להימשך כמה שנים עד להגעה למטרות והפסקת שיתוקי השינה ושיפור כללי במצב הנפשי.

    לסיכום: שיתוק שינה הוא מצב מטריד ואף מפחיד מאוד, בעל השפעה מהותית על איכות השינה והחיים. חשוב לדבר עם גורמי מקצוע ולטפל בשורש הבעיה כדי שתוכלו לישון שוב בשקט בצורה איכותית, מה שגם ישפיע לטובה עם התפקוד השוטף שלכם ועל מצבכם הנפשי.  

    מוצרים קשורים

    ספר בוחרים להצליח בבחינות

    בוחרים להצליח בבחינות

    50 ש”ח

    ספר להפחיד את הפחד

    להפחיד את הפחד

    70 ש”ח

    ספר מפחידים את הפחד

    ספרים בהוצאתינו