טיפול רגשי
טיפול רגשי
טיפול רגשי בילדים בשיטת CBT
לאורך השנים הפכה יותר ויותר רווחת ההבנה שתקופת הילדות היא קריטית ובעלת השפעה רבה על התפתחות הילד ועל עתידו, ובהתאם, טיפול רגשי בילדים נעשה נפוץ מאוד. אם הילד שלכם מתמודד עם קשיים ואתם מחפשים טיפול מתאים, אל תישארו עם זה לבד. כדאי לפנות למכון “פסגות” שמתמחה כבר שנים בטיפול בילדים ולאפשר לילד לרכוש כלים יעילים להתמודדות.
למה להתחיל טיפול הרגשי
ילדה במהלך הטיפול
בדרך כלל, הפנייה לקבלת טיפול עבור הילד מתבצעת על ידי הורים או בעלי תפקידים מהצוות החינוכי אשר עובד עם הילד באופן קבוע. לרוב, פנייה כזו מתרחשת בעקבות זיהוי של סימני מצוקה שונים. סימנים כאלה עשויים להוות חריגות בולטות לעומת התנהגותו של הילד בעבר, או לעומת ההתנהגות של ילדים אחרים בסביבה, למשל: פחדים משמעותיים, התפרצויות זעם קשות, התנהגות מופנמת יותר מהנורמה וכד’. סימנים משמעותיים כאלה יכולים לפעמים להצביע על בעיה עמוקה יותר, כמו היווצרות של חרדה או דיכאון. למצוקה שבה שרוי הילד עשויים להיות מקורות שונים: לעתים מדובר בהפרעות קשב וריכוז, לפעמים בקשיים רגשיים ועוד. במצבים כאלה, כדאי לפנות לאיש מקצוע מתחום הטיפול על מנת לסייע לילד להתמודד עם הקושי ולהתגבר עליו.
טיפול רגשי CBT בילדים
בשנים האחרונות טיפול CBT הפך לאחת משיטות הטיפול הפופולאריות ביותר ופעמים רבות, נעשה שימוש בשיטה זו גם בהקשר של טיפול רגשי בילדים. טיפול קוגניטיבי התנהגותי, או בקיצור CBT, הוא סוג טיפול שמטרתו ליצור שינוי הן בדפוסי החשיבה אשר מאפיינים את הילד, והן בהתנהגותו; שני אלה מהווים, לפי השיטה, את המקור למצוקות שהילד חש. מדובר בטיפול קצר טווח, מה שיכול להקל על משפחות שמפנות את הילד לטיפול, גם מבחינה כלכלית וגם מבחינת משך ההתחייבות שנדרשת לצורך הטיפול.
ההיבט הקוגניטיבי וההיבט ההתנהגותי
במהלך טיפול קוגניטיבי התנהגותי המטפל ינסה לזהות, יחד עם הילד, הטיות קוגניטיביות אשר יוצרות תפיסות שאינן משקפות ותואמות את המציאות. כך נוצרים דפוסי חשיבה בעייתיים, וברגע שמזהים את מקורם, ניתן גם לשנות אותם. בטיפול המטפל שואף להראות לילד שדפוסי המחשבה שלו לא בהכרח נאמנים למציאות, ולנסח יחד עם המטופל דפוסים אחרים שייטיבו עמו.
היבט נוסף של הטיפול הוא כמובן ההיבט ההתנהגותי. לפי השיטה, נוסף על דפוסי חשיבה שאינם תואמים את המציאות ואינם מיטיבים, נובעת מצוקתו של הילד גם מהתנהגויות לא מיטיבות אשר נלמדו מניסיונות העבר. אם קיים, למשל, פחד מסוים, תתבצע לאורך הטיפול חשיפה הדרגתית למושא הפחד על מנת שהילד יצבור חוויות חיוביות שיאפשרו לו לאמץ גם התנהגויות מיטיבות בהתאם. כמובן שקיים קשר הדוק בין שני חלקי הטיפול; ההתנסויות החדשות משרתות את שינוי דפוסי החשיבה, והחיפוש אחר דפוסי חשיבה מציאותיים וחיוביים יותר תומך את ההתנסויות.
טיפול CBT בילדים עושים רק במסגרת מקצועית ובעלת מוניטין גבוה. מכון “פסגות” הוא בהחלט הכתובת.
רוצה שניצור איתך קשר?